SON DAKİKA
Hava Durumu

ISS'de mini insan beyinleri yetiştirildi, nörolojik hastalıklara çözüm olabilir!

Bilim insanları; Alzheimer, Parkinson ve omurilik yaralanmaları gibi nörolojik hastalıklar için yeni tedavi yöntemleri araştırmak amacıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mini insan beyinleri yetiştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2024 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2024 13:12
Kaynak: Bursada Bugün
ISS'de mini insan beyinleri yetiştirildi, nörolojik hastalıklara çözüm olabilir!

AlzheimerParkinson ve omurilik yaralanmaları gibi nörolojik hastalıklar, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve henüz etkili bir tedavisi olmayan ciddi sağlık sorunlarıdır.

Ancak bilim insanları, bu hastalıklarla mücadele etmek için sürekli yeni yöntemler araştırıyorlar.

Son olarak, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirilen bir araştırma, gen terapisi alanında çığır açıcı bir gelişme olabilir.

UZAYDA BEYİN YETİŞTİRMEK

Bilim insanları, ISS'deki düşük yerçekimi ortamında beyin organoidleri yetiştirdiler. Organoidler, insan organının yapısını ve işlevini taklit eden yapay olarak büyütülmüş hücre kümeleridir.

ISS'deki düşük yerçekimi ortamı, araştırmacıların beyin organoidlerini sadece 72 saatte büyütmesini sağladı. Bu süreç Dünya'da aylar sürebilir.

YENİ BİR GEN TERAPİSİ YÖNTEMİ

Bu çalışmada, biyoteknoloji şirketi Axonis Therapeutics tarafından geliştirilen umut vadeden yeni bir gen terapisi yöntemi test edildi.

Bu yöntem, merkezi sinir sistemi hücrelerine (MSS) yararlı gen tedavisi sağlamak için yeniden programlanmış bir virüs kullanıyor.

Bu tür modifiye edilmiş virüslere viral vektör adı veriliyor ve bunların özellikle AlzheimerParkinson ve omurilik yaralanmalarının tedavisinde faydalı olabileceği düşünülüyor.

Bu araştırma, nörolojik hastalıklar için yeni tedavi yöntemleri geliştirme potansiyeli taşıyor.

Uzayda yetiştirilen beyin organoidleri, araştırmacılara insan beyninin daha doğru bir modelini sunuyor ve bu da yeni tedavilerin etkinliğini test etmek için önemli bir fırsat sağlıyor. Ayrıca, bu çalışma gen terapisi alanında da önemli bir ilerleme kaydedilmesini sağlayabilir.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.