SON DAKİKA
Hava Durumu

Milletvekili Türkoğlu'ndan otel yangını önergesi

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu Bolu Grand Kartal otelde çıkan yangınla ilgili TBMM Başkanlığına bir önerge sundu.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2025 22:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2025 22:07
Kaynak: Bursada Bugün
Milletvekili Türkoğlu'ndan otel yangını önergesi

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu Bolu Grand Kartal otelde çıkan yangınla ilgili TBMM Başkanlığına bir önerge sundu. Sunulan önergede şu bilgiler yer aldı: TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA, Bakanlığınızın yayınladığı iki ayrı genelge ile bütün oteller için zorunlu hale getirdiği "SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM BELGESİ"nin, Sn. Bakan'ın kendisi tarafından geçerli bir belge olmadığının beyan esilmesiyle ilgili olarak; aşağıdaki sorularımın, Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mehmet Nuri ERSOY tarafından, Anayasa'nın 98. Maddesi ve Meclis İçtüzüğü'nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca, yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.   Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2022 yılından itibaren, otellerin yıldız seviyesine bakılmaksızın "Sürdürülebilir Turizm Programı" kapsamında belirlenen kriterlere uygun sertifikaların alınması zorunlu hale getirilmiştir. 15.11.2022 tarihli ve 2022/2 Sıra Sayılı Genelge, ardından 25.04.2023 tarihli ve 2023/6 Sıra Sayılı Genelge ile bu düzenleme detaylandırılmış; son olarak 25.07.2024 tarihli 2024/5 Sıra Sayılı Genelge ile de kriterlerin uygulanması için açık tarihler ve yaptırımlar belirlenmiştir.Söz konusu genelgelerde belirtilen düzenlemelere göre, sürdürülebilir turizm belgelerinin alınmaması durumunda ruhsat iptali, sertifika yenilenmemesi ve cezai yaptırımlar öngörülmüştür. Ancak, Kültür ve Turizm Bakanı Sn. ERSOY, televizyon ekranlarından yaptığı açıklamada, sürdürülebilirlik belgelerinin şaşırtıcı biçimde geçerli bir belge olmadığını ifade etmiştir. Bakanlık tarafından çıkarılan genelgeler ve uygulanan yaptırımlarla açık bir çelişki içinde olan bu açıklama kamuoyunda büyük bir kafa karışıklığı yaratmıştır."

SORULAR LİSTELENDİ

Önerge şu şekilde devam etti: "Bu bağlamda;

SORU 1- Bakanlık tarafından çıkarılan genelgelerde, turizm işletmeleri için sürdürülebilirlik belgelerinin alınması neden zorunlu kılınmıştır? Bu belgeler geçersizse, Bakanlık bu uygulamayı hangi gerekçe ile yürürlüğe koymuştur?

SORU 2- Bakanlık tarafından sürdürülebilir turizm belgesine uyum sağlamayan işletmelere uygulanan milyonlarca liralık cezai yaptırımlar ve ruhsat iptalleri göz önüne alındığında, Bakanın açıklaması bu yaptırımların iptal edileceği anlamına mı gelmektedir?

SORU 3- 2022 yılından bu yana sürdürülebilirlik belgeleri için işletmelere getirilen zorunluluklar doğrultusunda sertifika alınması amacıyla tesislerden yüksek meblağlarda masraf yapılmıştır. Bakanlığın son açıklaması doğrultusunda bu masrafların işletmelere iadesi düşünülmekte midir?

SORU 4- Bakanlık, sürdürülebilirlik belgelerinin geçerliliği konusunda neden kamuoyuna açık ve net bir bilgilendirme yapmamaktadır? Bakanlığın açıklaması, sürdürülebilirlik kriterlerinin kaldırılacağı anlamına mı gelmektedir?

SORU 5- Sürdürülebilirlik kriterlerinin uluslararası turizm standartlarına uygun hale getirilmesi için yapılan iş birlikleri ve harcamalar göz önüne alındığında, Bakanlık bu politikadan geri adım mı atmaktadır?

SORU 6- Sürdürülebilirlik belgelerinin geçerliliği yoksa, Bakanlık neden ulusal ve uluslararası düzeyde bu uygulamanın zorunlu tutulması için genelgeler yayımlamış ve yatırımcıları buna mecbur bırakmıştır?"

 

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.