SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'den Halkbank kararı

İran'a yönelik ambargonun delinmesinde rol oynadığı iddiası ile Halkbank'ın yargılandığı ABD'deki davada kritik bir gelişme yaşandı. ABD Temyiz Mahkemesi, Halkbank'ın yargılamada muaf olmadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 17:43
Kaynak: Bursada Bugün
ABD'den Halkbank kararı

ABD Yüksek MahkemesiHalkbank'ın yargı muafiyeti talebini reddetti. Bankanın, İran'ın Amerikan yaptırımlarından kaçınmasına yardım ettiği iddialarıyla ilgili açılan davada, "Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası" kapsamında ceza yargılamasından muaf tutulma isteği kabul edilmedi.

Mahkeme, New York'taki istinaf mahkemesine Halkbank'ın itirazını yeniden gözden geçirme talimatı verdi. Karar, 2'ye karşı 7 oyla alındı.

NELER OLMUŞTU?

Halkbank, İran'a karşı yaptırımları delmek suçlanmasının ardından "Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA)" kapsamında değerlendirilme talebinde bulunmuştu. 2019'da, ABD'li savcılar, Halkbank'ı İran'a uygulanan ambargoyu delerek 20 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz gelirini aklamakla suçlamış, en az 1 milyar doların ABD mali sisteminden geçirildiğini iddia etmişti. Savcılar ayrıca, sahte gıda ticareti belgeleri kullanarak bu işlemleri meşru göstermeye çalıştığını öne sürmüştü. Halkbank, suçlamaları reddediyor.

Soruşturmanın temelini, 2016'da tutuklanan Reza Zarrab'ın itirafları oluşturuyor. Zarrab, 2017'de Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aleyhinde ifade vermişti. Atilla, 28 ay tutuklu kaldıktan sonra Türkiye'ye dönmüş ve Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmıştı. 2021'de ise bu görevinden istifa etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Halkbank'ı yargılama kararını "kanunsuz" olarak nitelendirmişti..

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.