SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa'nın enflasyonun düşeceğine olan güveni güçlendi

ECB Başkanı Christine Lagarde'nin açıklamaları, finans piyasalarında ECB'nin faiz oranlarını yeniden düşürebileceği beklentilerin artmasına neden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2024 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2024 12:55
Kaynak: Ensonhaber
Avrupa'nın enflasyonun düşeceğine olan güveni güçlendi

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin büyük kısmında koronavirüs salgınını sonrasında çift haneli enflasyon rakamları ilk defa tecrübe edildi.

Zirve yapan enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2'lik hedefinin çok üzerinde seyretti.

Yüksek enflasyonla faizleri artırarak mücadele eden ECB, Temmuz 2022'den sonra art arda 10 toplantıda faiz oranlarını 450 baz puan artırdı.

Dünya genelinde önde gelen merkez bankalarının sıkı para politikasının yanında son dönemde enerji fiyatlarının gerilemesi ve gıda fiyatlarında artışın yavaşlaması enflasyonun gerilemesinde önemli rol oynuyor.

"ECB ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞÜ İYİMSERLİKLE TAKİP EDİYOR"

ECB Başkanı Christine Lagarde, uygulayacakları politikalar konusunda bu hafta yaptığı konuşmada, "Son gelişmeler enflasyonun zamanında hedefe döneceğine olan güvenimizi güçlendiriyor. Bunu ekim ayındaki para politikası toplantımızda hesaba katacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyondaki düşüşün son iki aydır hızlandığına işaret eden Lagarde, manşet enflasyonun Ağustos 2024'te yüzde 2,2'ye düştüğünü, azalan enerji maliyetleri nedeniyle enflasyonun eylül ayında daha da gerilemesinin beklendiğini belirtmişti.

"DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE ENFLASYON BİR MİKTAR ARTABİLİR"

Lagarde, enerji fiyatlarındaki sert düşüşlerin yıllık enflasyona etkisinin kaybolduğuna, bu nedenle dördüncü çeyrekte enflasyonun bir miktar artabileceğine işaret etti.

Enflasyonun orta vadede yüzde 2'lik hedeflerine zamanında dönmesini sağlamaya kararlı olduklarına dikkati çeken Lagarde, uygun kısıtlama seviyesini ve süresini belirlemek için veriye dayalı bir yaklaşımı izlemeye devam edeceklerini, enflasyon görünümüne, enflasyonun dinamiklerine ve para politikası iletim gücüne odaklanacaklarını belirtti.

Lagarde'nin açıklamaları, finans piyasalarında ECB'nin faiz oranlarını yeniden düşürebileceği beklentilerini iyice artırdı.

Kaynak: Ensonhaber

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.