SON DAKİKA
Hava Durumu

Veliler dikkat! Okullarda el, ayak, ağız hastalıkları arttı...

Bursa'da okulların açılması ile birlikte öğrenciler için riskli sayılabilecek birçok hastalıklarda baş göstermeye başladı. Bunlardan biride son günlerde öğrencilerde sık görüldüğü öğrenilen el, ayak ve ağız hastalıkları olurken uzmanlar bu türk hastalıklardan korunmak için temizliğin önemine dikkat çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 21:12
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 21:18
Kaynak: Bursada Bugün
Veliler dikkat! Okullarda el, ayak, ağız hastalıkları arttı...

Bursa'da bulunan okullarda ortaya çıkan ve  bulaşıcı olduğu öğrenilen  ayak ve ağız hastalıkları,  öğrencilerin son günlerde en sık  karşılaştığı hastalıklardan biri olduğu ortaya çıktı. Genellikle 2 ila 10 yaş arası çocuklarda etkili olduğu öğrenilen hastalık için veliler tedirgin olurken, hastalığın en büyük belirtisi ise elde, ayakta ve ağızda oluşan kızarıklıklar ile ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi şikayetler oluyor. El ayak ağız hastalığı, yaygın görülen virüslere bağlı bir hastalıktır. Ağızda, ellerde, ayaklarda lekelere ve döküntülere neden olan bu hastalığın kuluçka süresi 3 gündür. Hastalık döküntüleri; sırt, göğüs, kol, bacak ve cinsel organlarda da kendini gösterebilir. El ayak ağız hastalığı ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı belirti gösterir. Bulaşıcı, viral bir enfeksiyon olan el ayak ağız hastalığına el hijyeni önemlidir. Hastalık, eller yıkanmadığında dışkı, tükürük, burun akıntısı, kabarcıklardan çıkan sıvı ile temas yoluyla kolayca bulaşabilir.

"LENF BEZLERİ ŞİŞER"

7 ila 10 gün arası devam eden el ayak ağız hastalığı; ateş, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk ile kendini gösterir. Yani grip bulguları ile ortaya çıkan hastalığın ilk evresinde bu belirtiler birkaç içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak ikinci evre de çocukta el ile ayaklarda kızarıklık, ağızda ve vücudun çeşitli bölgelerinde döküntüler oluşur. Lenf bezleri şişer, vücutta küçük-kırmızı nokta olarak çıkan yaralar zamanla kabarcıklara dönüşür. Kapalı, çocukların toplu bulunduğu ortamlarda sık görülen bu hastalık, bulaşıcı olduğundan kreşlerde ve okullarda yaygın görülür. Hastalık genel olarak temas yolu ile yayıldığı için aileler, çocuklarına hijyen konusunda uyarıda bulunmalıdır.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.