SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'de 240 gölden 186'sı kurudu... Nasıl geri getirebiliriz?

Türkiye'deki 240 gölden 186'sı son 60 yılda tamamen kurudu. Konuya dair DOĞADER Başkanı Murat Demir Bursada Bugün'e konuştu. Demir, "Coğrafyaya, iklime, daha az su kullanılan ürünlere göre bir tarım politikası uygulanması gerekiyor. Ancak biz oradaki suya ve su potansiyeline bakmaksızın daha çok suya ihtiyaç olunan ürünler kullanıyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 15:24
Kaynak: Bursada Bugün
Türkiye'de 240 gölden 186'sı kurudu... Nasıl geri getirebiliriz?

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Türkiye'deki göllerin neredeyse hepsi kuraklıkla karşı karşıya. Son 60 yılda Türkiye'de 240 gölden 186'sı tamamen kurudu. Yanlış su politikalarına değinen DOĞADER Başkanı Murat Demir, "Özellikle kuruyan göllerin büyük bir kısmı tarım uygulamasında kullanılan göller. Coğrafyaya, iklime, daha az su kullanılan ürünlere göre bir tarım politikası uygulanması gerekiyor. Ancak biz oradaki suya ve su potansiyeline bakmaksızın daha çok suya ihtiyaç olunan ürünler kullanıyoruz. Ve burada da vahşi sulama dediğimiz açık sulama yapıyoruz. Bu da su kullanımını ciddi bir oranda artırıyor. Üstüne iklim krizi nedeniyle yağmur, kar eskisi gibi yağmıyor. Bu sefer de barajları destekleyen yağmurlar, dereler, çaylar yeteri kadar su getirmediği için göller kuruyor" dedi.

"KARBON EMİSYONU AZALTACAK FAALİYETLERDE BULUNMALIYIZ"

Tarımda uygulanan suya bir planlama yapılması gerektiğinin altını çizen Demir, planlamaya göre ürünlerin ekilmesi gerektiğini belirtti. Demir, "İklim değişikliği nedeniyle de bunu ortadan kaldıracak olan karbon emisyonu azaltacak faaliyetlerde bulunmalıyız. İklime zarar verecek karbon salınımı yüksek faaliyetlerden uzak durmalıyız.  Bunun içinde karar verici mekanizma merkezi hükümet, yerel yönetimler ve sivil toplum iş birliğiyle planlamalar yapılmalı ve karbon ayak izimizi küçültmek zorundayız. Tüketim toplumu olmaktan çıkmalıyız, sanayide de teknolojik sanayiyi kullanmak zorundayız. Plansız ve vahşi sanayiden de uzak durmalıyız. Yerel yönetimlerinde insanları toplu taşıma kullanmaya teşvik etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.