SON DAKİKA
Hava Durumu

Nilüfer Kent Konseyi ve mahalle komiteleri kaçak beton santrali hakkında açıklama yaptı

Nilüfer Kent Konseyi, Altınşehir Mahalle Komitesi ve Ertuğrul Mahalle Komitesi; Altınşehir'de bulunan kaçak beton santrali hakkında açıklama gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 13:54
Kaynak: Bursada Bugün
Nilüfer Kent Konseyi ve mahalle komiteleri kaçak beton santrali hakkında açıklama yaptı

CEREN SÜMBÜL/ BURSADA BUGÜN

Nilüfer Kent KonseyiAltınşehir Mahalle Komitesi ve Ertuğrul Mahalle KomitesiAltınşehir'de bulunan kaçak beton santrali hakkında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde açıklama düzenledi. 

Açıklamaya Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Metin TunçelCHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin katıldı. Altınşehir mahalle sakini emekli öğretmen Fatma İğrioğlu konuşma gerçekleştirdi.

İğrioğlu, yaklaşık 1 yıl önce Teknik Beton unvanlı işletme tarafından; Ertuğrul mahallesi sınırlarında kamusal alan işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan kurulan çimento tesisinin mahalleyi toz bulutu altında bırakarak çalışmaya devam ettiğini açıkladı. İğrioğlu, "Nilüfer Belediyesi sorumluluk alanında bulunan çimento tesisi  hakkında; 29 Kasım 2023 tarih ve 2023/1375 sayılı Encümen kararıyla para cezası, 20 Aralık 2023  tarih ve 2023/1461 sayılı Encümen kararıyla yıkım kararı verilmiş olup, kararlar 12 Ocak 2024 tarihinde Teknik Beton'a tebliğ edilmiştir. Nilüfer Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğünce, çimento tesisinin yıkım kararını gerçekleştirecek teknik ekipman yokluğu nedeniyle, 06 Haziran 2024 tarihinde; Bursa Kaymakamlığı, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne, söz konusu tesisin yıkım kararı bulunduğu ancak ekipman yetersizliği nedeniyle yıkılamadığı bilgisi ve ekipman desteğinde bulunulması talebi ile yazı yazılmış ancak bu kurumlardan da olumlu cevap alınamamıştır" dedi.

"TOPLUM SAĞLIĞINI TEHLİKEYE SOKUYOR"

Tesis hakkında;  Nilüfer Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından 18 Temmuz 2024 tarihinde  Mühür Fek Tutanağı tutulmuş, yine Nilüfer Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından,  İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6.Maddesine istinaden yasal işlem başlatılmış olduğunu belirten İğrioğlu, 01 Ağustos 2024 tarihinde 'Kapatma Zabıt Varakası' tanzim edilerek faaliyetine engel teşkil edecek 5 ayrı noktadan mühürleme işlemi gerçekleştirilmek sureti ile kapatma işlemi uygulandığını belirtti. İğrioğlu, "Ancak; Yapılan kontrollerde mühür koparma suçu işleyerek faaliyetine devam ettiği görülen yer hakkında 4 kez Mühür Fek Tutanağı tanzim edilerek 5. kez mühürlenmiş  ve hukuki süreçte değerlendirilmesi hususunda gerekli yazışmaları yapılmıştır. Ancak tesis tam kapasite çalışmaya devam etmektedir. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı'nın talebimize istinaden konu hakkında hazırladığı rapora göre: Beton tesislerinde risk oluşturabilecek çevresel unsurlar değerlendirildiğinde; atık su oluşumu, uygunsuz elektriksel altyapıya bağlı riskler, araç bakım ünitelerinden kaynaklı atık yağlar, beton santrali, mikser ve ağır vasıta trafiğine bağlı gürültü, tehlikeli atıklar, genelde ince malzeme olan agregaların tozumasına bağlı emisyon, çökeltim havuzu gibi çevresel unsurlara bağlı riskler bulunmaktadır. Bu risklerin varlığında toplum sağlığı olumsuz etkilenmekte bu risklere maruz kalan insanlarda sağlık sakıncaları ortaya çıkabilmektedir" şeklinde konuştu.

"SAĞLIKLI YAŞAM HAKKINA GASP EDİLİYOR"

Buraya çimento tesisi yapılmasının en temel insan haklarından olan sağlıklı yaşama hakkının gasp edilmesi olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan İğrioğlu, "Bizler, Altınşehir ve Ertuğrul Mahalle sakinleri ve Nilüferliler olarak sağlıklı yaşama hakkımızın gasp edilmesine karşı bir araya geldik. Halk sağlığını tehdit eden bu ruhsatsız /kaçak tesisin hiç vakit kaybetmeksizin kapatılması için yetkilileri göreve çağırıyor, tesis kapatılana değin mücadele edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz" dedi.

"KAPİTALİN YANINDA OLMAYIN"

Altınşehir Muhtarı Melahat Şanal yetkililere seslenerek, "Lütfen halkın yanında olun kapitalizmin yanında olmayın, mücadelemizi destekleyin" diye belirtti.

"KENDİNİZİ ALKIŞLAMAYA DAVET EDİYORUM"

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Berkay Aydın, "Bütün birimlerimizle hakkını arayan, toplumu savunan tüm süreçlerin yanında olacağız. İmza atan yüzlerce arkadaşımıza tüm mahalle komitemize ve kent konseyi çalışanlarımıza şu yüzden teşekkür etmek istiyorum; bu sosyal bir hukuk devleti olmak için bir çalışma. Hayata saygıyı öğreten bu çalışmada katkı sağladığınız için kendinizi alkışmaya davet ediyorum" dedi.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.