SON DAKİKA
Hava Durumu

Marmara Denizi tehdit altında! Müsilaj sorunu nasıl çözülür?

Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorunu, Bursa dahil olmak üzere pek çok kente tehdit oluşturmaya devam ediyor. DOĞADER Başkanı Murat Demir, Bursada Bugün'e mülajın oluşma sebeplerini ve yapılması gerekenleri anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2025 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2025 15:21
Kaynak: Bursada Bugün
Marmara Denizi tehdit altında! Müsilaj sorunu nasıl çözülür?

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Müsilaj sorunu, Marmara Denizi'nin gündemi olmaya devam ediyor. 2025 yılının ilk günlerinde tekrar görülen müsilajMarmara kentleri açısından da ciddi bir sorun oluşturuyor. Peki Marmara Denizi'nde oluşan müsilajın kaynağı nedir? Marmara Denizi'nde müsilaj nasıl önlenebilir? DOĞADER Başkanı Murat DemirBursada Bugün'e yaptığı açıklamalarda müsilajın sebeplerine ve müsilaj sorununun çözümlerine dikkat çekti. Demir, "Marmara Denizi, Marmara bölgesinin foseptik çukuruna dönmüş durumda" dedi.

"MARMARA DENİZİ'NDEKİ MÜSİLAJIN SEBEBİ NİLÜFER ÇAYI'DIR"

DOĞADER Başkanı Murat Demir, müsilajın nasıl oluştuğuna dair yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi'ndeki müsilajın müsebbibi Nilüfer Çayı'nın kirli akmasıdır. Türkiye nüfusunun yarısı neredeyse Marmara'da yaşıyor. Türkiye sanayisinin yüzde 70'e yakını da Marmara'da kurulu. Ağır ve kirletici sanayi. Marmara Denizi, Marmara bölgesinin foseptik çukuruna dönmüş durumda. Başta İstanbulBursaKocaeli ve Trakya olmak üzere evsel ve sanayi atıklarını Marmara Denizi'ne deşarj ediyoruz. Bu kadar kirliliği de Marmara Denizi kaldıramıyor" dedi.

"ARITMA TESİSİ OLMAYAN SANAYİ KURULUŞLARINA İZİN VERİLMEMELİ"

Kirletici sanayiyi rehabilite etmenin altını çizen Demir, "Sorunun kaynağından çözmeliyiz, daha az su kullanmalıyız ve kullanılan suyu kirletmeden yönetmeliklere uygun standartlarda arıtma tesislerine göndermeliyiz. Arıtma ve biyolojik arıtma tesisi olmayan alanlarda sanayi kuruluşlarına izin verilmemelidir. Arıtma tesisi olmayan fabrikalar da kapatılmalı ya da arıtma tesisi yaptırılmalı.   Sanayi rehabilite edilmeli ve eski teknoloji kullanılmamalı" şeklinde konuştu.

"YOĞUN GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

Müsilajın sebeplerinden birinin göç olduğunu dile getiren Demir, "Marmara Bölgesi, Bursa dahil olmak üzere hala çok ciddi göç almakta. Bu yoğun göçün önüne geçilmeli. Çünkü göç demek insan yoğunluğu demek bu da atık demek. İş için buraya geliyorlar, yeni fabrikalar kuruluyor bu da bir etken oluyor. Hal böyle giderse 2021 yılındaki müsilajdan daha tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalabiliriz" ifadelerini kullandı.

"ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURULMALI"

Müsilaj konusunda acil bir plan yapılması gerektiğini vurgulayan Demir, "Başta Marmara Belediyeler Birliği, yerel yönetimler merkezi idare yani Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında işbirliği yapmalıdır. Acil eylem planları oluşturulmalı. Bu eylem planları derhal hayata geçirilmeli ve Marmara Denizi kirletici unsurlardan arındırılmalıdır. Yoksa Marmara'nın gözbebeği Marmara Denizi yok olacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.