SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden 'Çok Yaşa Cumhuriyet' sergisi

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında 'Çok Yaşa Cumhuriyet' temalı sergi düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2024 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2024 18:24
Kaynak: Bursada Bugün
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden 'Çok Yaşa Cumhuriyet' sergisi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Bursa Kent Müzesi'nde 'Çok Yaşa Cumhuriyet' konulu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Bursa ziyaretlerinden günümüze ulaşan anılarının sergisi gerçekleşti.

Gerçekleştirilen Çok Yaşa Cumhuriyet sergisi, 28 Kasım'a kadar Bursa Kent Müzesi'nde halka açık olacak. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anılarını ve Bursa'mıza olan sevgisini yaşatmak amacıyla bir araya geldik. Ata'mızın 1922-1938 yılları arasında gerçekleştirdiği Bursa ziyaretlerinden günümüze ulaşan anılarıyla birlikte, kullandığı ve kendisine hediye edilen eşyalar bu özel sergide bir araya getirildi. Bu değerli mirası paylaşmak üzere "Çok Yaşa Cumhuriyet" adını verdiğimiz sergimizin açılışında hep birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. 

"BU PARÇALAR CUMHURİYET DEĞERLERİNİ BİZE HATIRLATAN CANLI BİRER SEMBOLDÜR"

Başkan Bozbey, "Ata'mız, 1922 ile 1938 yılları arasında 18 kez kentimizi ziyaret etmiş ve Cumhuriyet'in ilanından sonra Bursa'mızı, devrimlerin toplumsal altyapısının inşa edilmesinde önemli bir merkez olarak görmüştür. Devrimlere ve genç Cumhuriyet'e yönelik düşüncelerini ortaya koyduğu, kent halkını dinleyerek sorunlara çözüm ürettiği Bursa gezileri hepimiz için çok önemlidir. Hatta bu gezilerinde zekasından etkilenerek yardıma ihtiyacı olan çocukları evlat edinmiş, gelecekte devrimlerine bağlı büyüyen nesillerin temelini atmıştır. Tüm bunların yanı sıra Ata'mızın gezileri, tekstil sektöründen, kaplıca turizmine, sanayi atılımlarından Uludağ'da kış turizmine yönelik yatırımlara kadar Bursa'mızın her alanda gelişmesini sağlamıştır. Bursa ziyaretleri, kent halkında unutulmaz izler bırakmış ve Cumhuriyet'in temellerini burada bir kez daha sağlamlaştırmıştır. Bugün burada bulunan eşyalar da, Ata'mızın Bursa'mıza ve Bursalı hemşehrilerime verdiği önemin bir kanıtıdır. Sergimizdeki eşyalar ve anılar yalnızca Ulu Önderimizin hayatına dair parçalar değil, Cumhuriyet değerlerini bizlere hatırlatan canlı birer semboldür" açıklamalarında bulunarak Mustafa Kemal Atatürk'ün anısını yaşatan bu önemli sergiyi açarken, en büyük mirası olan Cumhuriyet'i, değerlerini ve ilkelerini de yaşattıklarını belirtti.

BAŞKAN BOZBEY SERGİLENEN EŞYALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Başkan Bozbey, "Sergimiz, değerli bir koleksiyon olmasının yanı sıra, çok önemli bir iş birliğinin de eseridir. Bursa'mızdaki koleksiyoncular ve müzeler, sergimizin oluşumunda bir araya gelerek büyük bir emek ortaya koydular. Bu anlamlı iş birliği, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anısını yaşatmak ve onu gelecek nesillere taşımak adına bizlere yol göstermektedir. Ata'mızın Bursa'mızda imzaladığı belge ve defterler ile Uluumay Müzesi'nden Cumhuriyet dönemi şapkalarından bir seçki de sergimizde yer almaktadır. Bu özel koleksiyonda, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın milletvekillerinden Fakihe Öymen'e, Cumhurbaşkanımız Celal Bayar'ın eşi Reşide Bayar'a, 9. Dönem Erzincan Milletvekili Ahmet Ziya Soylu'ya, Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ve eşi Mevhibe İnönü'ye, ayrıca Bursalı Cumhuriyet kadını Muazzez İlmiye Çığ'a ait şapkalar da bulunmaktadır" açıklamalarıyla sergide bulunan eşyalar hakkında bilgiler verdi.

Açılış konuşmasının ardından CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Hasan Öztürk, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, Çok Yaşa Cumhuriyet sergisini gezdi.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.