Dünya Hayvanları Koruma Günü, her yıl 4 Ekim'de kutlanmaktadır. Bu gün, hayvanların korunmasına, onlara nazik olmaya ve refahları için çalışmaya dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerle anılmaktadır. Elbette sadece bugün değil her gün haklarını savunmamız gereken hayvanlar bizler var olduğumuz sürece var olmaya devam edecektir. Bu yüzden onları görmezden gelmemeli, elimizden geldiği kadar haklarını savunmalıyız; En çok ta yaşam haklarını...
DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ TARİHİ
Dünya Hayvanları Koruma Günü, ilk kez 1931 yılında Floransa'da yapılan bir konferansta kutlanmaya başlanmıştır. 4 Ekim tarihi, aynı zamanda Azize Francis'in (hayvanların koruyucu azizi) anma günü ile de ilişkilidir. Dünya Hayvanları Koruma Günü, hayvanların haklarının korunması ve refahlarının artırılması için bir fırsat sunmaktadır. Bu günü kutlamak, toplumda hayvanlara olan duyarlılığı artırmak açısından büyük önem taşımaktadır.
TÜRKİYE'DE HAYVANLARI KORUMA KANUNU
Hayvanları Koruma Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 24 Haziran 2004'te kabul edilen ve 1 Temmuz 2004'te T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan yasadır. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun içeriğine göre; Hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak herkesin görevidir. Ancak bu kanun, 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' başlığı altında 2 Ağustos 2024 tarihinde değiştirilerek aynı tarihte de yürürlüğe girmiştir. Bu kanuna göre; "Hayvanların Kesimi, Ötanazisi ve Yasaklar" başlığıyla hayvanların öldürülmesine ilişkin yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bakımevine alınan köpeklerden; "insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak" olanlara ötanazi uygulanacaktır. Ek olarak, yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Bakanlar Kurulunun kararı ile onaylanan Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili kılınmıştır. Bu sözleşme kapsamında sahipsiz hayvan sayılarını azaltmak, öldürmek gibi idari tedbirler de düzenlenmektedir.
2 Ağustos 2024 tarihinde değiştirilen Hayvanları Koruma Kanunu'nda ötenazi uygulanabilir maddesinin, Türkiye'de hayvan katliamlarının önünü açtığını özellikle kanun değiştirildikten sonra yaşanan olaylarda sık sık gördük. Sokak köpekleri ve sokak kedilerinin toplu ölümlerine tanık olduk. Böyle bir maddenin bu olaylara zemin oluşturduğu inkar edilemez bir boyuta ulaştı. En az bizim kadar yaşam hakkı bulunan canlıları, canice katletmenin önüne geçilmesi için gerekli önlemler alınmalı. Bu noktada biz insanların hatırlaması gereken şey ise şudur; Vicdanların yasalarla kontrol edilmeye ihtiyacı yoktur.