2025'te 'kanlı' ayları, tutulmaları ve meteor yağmurlarını ne zaman göreceğiz?

Yeni bir yılın gelişiyle birlikte gece gökyüzünü aydınlatacak pek çok gök olayına tanıklık etme fırsatı da doğuyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 10:49

Her ay, hava şartları uygunsa, parlak dolunay için gözünüzü dört açın ve hatta güneş ve ay tutulmalarını görme şansınız bile olabilir . Dahası, çok sayıda parlak yıllık meteor yağmuru geri dönecek, bu yüzden takvimlerinizi işaretleyin.

Güneş ayrıca 11 yıllık döngüsünde en yoğun aktivite dönemini yaşıyor ve buna solar maksimum deniyor , dolayısıyla güneş fırtınaları nedeniyle Dünya'nın kuzey ve güney kutuplarında (veya beklenmedik yerlerde) dans edebilecek renkli auroraların her zaman bir vaadi var.

Yıl boyunca gece gökyüzünde görünür hale gelen farklı gezegenlere dikkat etmeyi unutmayın ; belki de bölgenizin üzerinden geçerken Uluslararası Uzay İstasyonu'nu görebilirsiniz .

İşte 2025 yılında gerçekleşebilecek gök olaylarından bazıları.

Dolunaylar ve süper aylar

Çiftçi Takvimi'ne göre her ayın dolunayı belirli bir isimle ilişkilendirilir . Ancak dolunayların farklı yerli kabilelere göre çeşitli isimleri ve anlamları vardır .

13 Ocak: Kurt Ayı

12 Şubat: Karlı ay

14 Mart: Solucan ayı

12 Nisan: Pembe ay

12 Mayıs: Çiçek Ayı

11 Haziran: Çilek Ayı

10 Temmuz: Geyik ayı

9 Ağustos: Mersin balığı ayı

7 Eylül: Mısır ayı

6 Ekim: Hasat Ayı

5 Kasım: Kunduz ayı

4 Aralık: Soğuk ay

Güneş ve ay tutulmaları

2025'te iki kısmi güneş tutulması olacak . NASA'ya göre, ay güneş ile Dünya arasına girdiğinde kısmi güneş tutulması meydana gelir, ancak gök cisimlerinin hiçbiri mükemmel bir şekilde hizalanmaz . Tam güneş tutulmasının aksine, ay güneşin yüzünün yalnızca bir kısmını kapatır ve ayın güneşten bir "ısırık" aldığı izlenimi veren hilal şekli oluşturur.

İlk kısmi güneş tutulması 29 Mart'ta gerçekleşecek ve Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinden izlenebilecek.

İkinci kısmi güneş tutulması 21 Eylül'de gerçekleşecek ve Avustralya ve Antarktika'nın bazı bölgeleri ile Pasifik Okyanusu'ndaki bazı adalar üzerinden görülebilecek.

Mart ve Eylül dolunay olayları sırasında meydana gelen iki tam ay tutulması da olacak . Ay'ın karanlık veya soluk görünmesine neden olan bir ay tutulması, Dünya'nın Güneş ve Ay arasında olması ve üç gök cisminin bir sıra halinde dizilmesiyle Ay'ın gezegenimizin gölgesine geçmesiyle meydana gelir.

Kasım 2022'de Washington, DC'deki Seçim Günü'nde ABD Kongre Binası'nın arkasında "kanlı ay" tutulması görülüyor. 

AyDünya'nın gölgesinin en karanlık kısmı olan umbranın içindeyken, NASA'ya göre bir ay tutulması için "kanlı ay" lakabının kullanılmasına yol açan kırmızımsı bir renk alır. Bu gölge mükemmel değildir, bu nedenle soluk güneş ışınları gölgenin kenarlarından her taraftan bir gün batımının renklerinde gizlice geçerek ayı parlak, sıcak tonlarla yıkar.

İlk tam ay tutulması 13-14 Mart arasında görülebilecek ve Batı Avrupa, Asya'nın bazı bölgeleri, Avustralya'nın bazı bölgeleri, Batı Afrika, Kuzey ve Güney Amerika ve Antarktika'dan geçecek. İkinci tam ay tutulması 7-8 Eylül'de gerçekleşecek ve Avrupa, Asya, Avustralya, Afrika, Güney Amerika'nın doğu bölgelerinin bazı bölgeleri, Alaska ve Antarktika'dan görülebilecek.

Bu tutulmaların her birinin ne zaman görüneceğini ve bunları izleyebilecek belirli yerleri görmek için Time and Date'in web sitesini kontrol edin .

Meteor yağmurları

Yıl boyunca dolunayın parıltısından etkilenmeden meteor yağmurlarını görme şansımız bol olacak.

NASA'nın Meteoroid Ortamları Ofisi başkanı Bill Cooke, "2025, meteor gözlemcileri için daha iyi bir yıl olacak" dedi.

Amerikan Meteor Topluluğu'nun ateş topu rapor koordinatörü Robert Lunsford'a göre, yeni yıl, en iyi 3 Ocak sabahının erken saatlerinde görülebilen Quadrantid meteor yağmurunun zirvesiyle başlayacak.

American Meteor Society ve EarthSky'a göre 2025 yılında beklenen diğer meteor yağmurları ve zirve tarihleri ​​şöyle :

Lyridler: 21-22 Nisan

Eta Aquariids: 3-4 Mayıs

Güney Delta Aquariidleri: 29-30 Temmuz

Alfa Oğlaklar: 29-30 Temmuz

Perseidler: 12-13 Ağustos

Draconids: 8-9 Ekim

Orionidler: 22-23 Ekim

Güney Toroslar: 3-4 Kasım

Kuzey Toroslar: 8-9 Kasım

Leonidler: 16-17 Kasım

İkizler: 12-13 Aralık

Ursidler: 21-22 Aralık