Belediye başkanı dedikleri vardır; partiyi- partiliyi ve de zengini memnun etmek için…
Bir de harbiden bir belediyenin başında üstün gayretle çalışan başkanlar vardır, parti farkı göz etmeden herkese eşit mesafede durabilip, insana hizmet etmek için…!
Bahsettiğim konu şudur ki ;
Parti farkı engeline takılmayıp cesurca hizmet üreten başkanlar, sosyal belediyecilik alanında öyle projeleri yaşama geçirirler ki; okullarda dahi ders olabilecek nitelikte çalışmalara hayat verir, vatandaşın gönlünde taht kurmayı başarabilirler ..!
Misal; kim hangi partiyi destekliyor? Sualine asla kafa yormayıp gerçekten mağdur olan vatandaşın bakkallardaki veresiye defterlerini kapatabilirler, elektrik ve doğalgaz borçlarını ödeyip onlara şöyle derinden rahat bir nefes aldırabilirler…
İlaveten ana gıda maddesi ekmeği belediye bünyesindeki tesislerde üretip sadece 1 TL gibi sembolik bir fiyatla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırabilirler…
Ve de parti farkı, çıkar ve de rant gözetmeyen belediye başkanları derin mevzu kaçak yapıyla mücadelede en ön saflarda durup yönettikleri il ya da ilçenin doğasını yeşilini koruyabilmek için üstün gayretle adeta savaşırlar mesela…
Dost, arkadaş, partili ve yahut ensesi kalın vatandaş demeden kimsenin gözünün yaşına bakmadan yıkarlar sit alanlarında mantar gibi biten kaçak yapıları…
Aynen Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın yaptığı gibi…
31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerle birlikte Kestel’de belediye başkanlığı koltuğuna oturan Başkan Tanır, kaçakla mücadeleyle öyle bir savaş başlattı ki partili partisiz kimsenin gözünün yaşına bakmadan ilçenin yeşiline göz diken, sit alanlarını gasp eden kimin nerede nesi varsa vurdu kepçeyi… Kaçakla mücadelede yol haritasına her daim aynı kararlılıkla da devam ediyor Önder Başkan…
Ekmek mevzusu ile de sadece Bursa’ya değil tüm Türkiye’ye örnek oldu ve seçim beyannamesinde de yer aldığı üzere temel gıda ekmeği sadece 1 TL’ye Kestelli ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı başardı. Bu hizmetini de tam üç yıldır kararlı bir strateji ile bir kuruş fiyat artışı bile yapmadan sürdürüyor Başkan Tanır… Üstelik Kestel Belediyesi kısa süre önce kendi buğdayını da üretmeye başladı .. Bu üretim ile amaçlanan ekmeği ilerleyen zaman içerisinde de aynı fiyat ile yani 1 TL’ye ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilmek tabii ki.
Akabinde ilçedeki diğer ekmek üreticilerine de uygun fiyatla un hammaddesini sağlayıp Kestel genelinde ekmek fiyatını asgari fiyat aralıklarında tutabilmek.
Kestel Belediye başkanlığında geçen üç buçuk yıllık süreci konuştuk Başkan Tanır ile …
Öyle cümleler kurdu ki bu sohbette Önder Başkan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediye başkanlarına hedef gösterdiği ‘Gönül Belediyeciliği’nin ne demek olduğunu da anlattı, nerede, nasıl, ne şekilde en doğru ve de samimi bir biçimde gönüllere dokunulabileceğinin formülünü de açıkladı, pusulasının adalet olduğuna da bilakis vurgu yaptı.
İşte 5N1K sualleriyle Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ile sohbetimizin detayları…
Pınar YENİYİĞİT; Sn. Başkan 31 Mart 2019 tarihinde Kestel’e Belediye Başkanı seçildiniz. Üç buçuk yıl gibi bir süre içinde çok ciddi projeleri hayata geçirdiniz. Sosyal yardımlarla dikkat çektiniz. Kültür sanat etkinlikleriyle Kestel’de bir çekim merkezi oluşturdunuz. Göreve geldiğiniz zamandan itibaren geçen süreci değerlendirirseniz neler söylersiniz?
Önder TANIR; Dolu dolu bir üç buçuk yıl geçirdik. 2019 yılında halkımız bize Kestel’i emanet etti. Biz de bu emanete sahip çıkmak için gece-gündüz çalışmaya başladık. Dönemimize çok hızlı bir giriş yaptık. İlçemizde kültür sanat faaliyetleri arzu ettiğimiz seviye değildi. On binlerce Bursalının katıldığı festivaller düzenledik. Tiyatro ve konserlere halkımızın ücretsiz bir şekilde erişimini sağladık. Geçmiş dört yıla baktığımız zaman pandemiye rağmen şükürler olsun çalışma arkadaşlarımız, meclis üyelerimizle birlikte güzel işlere imza attık. Başta meydan projemiz olmak üzere tüm projelerimizde sona yaklaştık. Sözlerimizi yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz.
EKMEK BİR LİRA OLMAYA DEVAM EDECEK
Kestel, Türkiye’de ekmeğin en ucuza satıldığı ilçe konumunda. Ekmek hala bir lira. Bu hizmetinize maliyetlerdeki inanılmaz yükselişe rağmen devam ediyorsunuz. Peki nasıl başarıyorsunuz Sn Başkan ekmeği halen tüm ekonomik zorluklara rağmen bir liradan vatandaşınıza ulaştırabilmeyi ?
Seçim beyannamemizde hemşerilerimize ekmek fiyatlarını ucuzlatma sözünü vermiştik. Göreve başladığımızda 400 gram ekmek bir lira 25 kuruş civarındaydı. Biz onu süratle bir liraya çektik. Pandemiyle birlikte bazı kısıtlamalar girdi hayatımıza. Hizmet sektöründe iş yerleri bir süre kapalı kaldı. Bu dönemde ekmeğin bir lira olmasının hemşerilerimize önemli bir destek olduğunu gördük ve bu hizmetimize devam etme kararı aldık. 6 bin ekmek üretiyoruz. Yılın on iki ayında yaklaşık 6 bin aileye destek olmak demek bu. Tabi bu noktada fırıncı esnafımızı da anlıyoruz. Girdi maliyetleri nedeniyle mamullerine zam yapmak zorundalar. Biz sosyal bir perspektiften baktığımız ve bir kamu kuruluşu olduğumuz için bir lirada devam etme kararı aldık. Ayrıca boş arazilerin değerlendirilmesi ve hemşerilerimize örnek olmak amacıyla buğday ekme kararı aldık. 2023 yılında üreteceğimiz ekmeği karşılamak için bin 300 dönüme buğday ekmemiz gerekiyor. O hedefle yola çıktık ve bin dönümlük arazide buğday tohumlarını toprakla buluşturduk. Önümüzdeki dönem un ile alakalı girdi maliyetlerimiz ciddi miktarda düşmüş olacak. Hemşerilerimizin desteği çok önemli kuşkusuz. Kendi arazilerini kullanımımıza açtılar, ‘Yeter ki devam edin’ dediler. Bir kısım araziyi de ücreti mukabilinde kiraladık. Biz bu hamleyle Türkiye’ye örnek olduk. Başta devletimizin, Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle pandemiyi en az etkiyle atlattık. Bu proje de o sosyal desteklerin devamı niteliğinde. Ekmek bizde şu an hala bir lira. Bir buçuk yıl kadar daha da bir lira olmaya devam edecek.
FIRINCI ESNAFININ GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞECEK
Fırın esnafını girdi maliyetleri çok zorluyor. Bir yandan da bir kamu kurumuyla rekabet etmeleri çok zor. Burada fırıncı esnafına yönelik girişimleriniz olacak mı?
Bir sonraki hedefimiz fırıncı esnafımıza ucuz buğday sağlamak. Bin dönümü iki-üç bin dönüme yükseltmeyi planlıyoruz. İlçemizde faaliyet gösteren fırıncı esnafımızın maliyetlerini düşürebilirsek ekmeği daha ucuza satabilecekler. İnşallah bu sene verimli geçecek. Bilimin ve aklın gerekliliklerini yerine getirdik. Ekipmanlarımızı yeniledik, takviyelerimizi yaptık, personelimizi geliştirdik.
SORUN OLUŞMADAN TEHŞİSİ KOYMAK ZORUNDAYIZ!
Kestel’in Meydan Projesi inşaatı hızla devam ediyor. Meydanın yapımı ne zaman sona erecek, meydan ilçeye neler kazandıracak Sn. Başkan?
Bu dönemki en önemli ve en büyük projemiz Kestel Meydanı . Kestel’in kalbi; belediye, hükümet konağı, resmi ve özel kurumların olduğu bölgede atıyor. Tabir-i caizse pergelin merkezindeki bir yer. Halkımızın buluşma noktası. Bu açıdan yepyeni çehresiyle modern bir buluşma noktası olacak. Ama bunun yanında artık yerin altında iki kat olmak üzere 330 araçlık bir otoparkı da hayata geçiriyoruz. Yöneticiler sorunlar oluşmadan teşhisi koymalı. Biz de bu açıdan yaklaşıyoruz. Kestel’de şu an bir trafik sorunu yok. Ancak ilerleyen yıllarda olmaması için şimdiden önlem almak zorundayız. Geçmiş dönemde yapılan bir otoparkımız ve Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu bir otoparkımız daha var. Vani Mehmet Mahallesi’nde de bir otopark ve pazar alanı planımız söz konusu. Kestel’de dördüncü otoparkımız da orada hayata geçmiş olacak. Ancak çok önemsediğimiz bir konu daha var. Ülkemizde bir deprem gerçeği var. Son olarak kendini Düzce’de hatırlattı. İlçemizde bir sığınağımız yok. Bu proje yaşama geçtiğinde aynı zamanda yerin iki kat altında 12 bin metrekarelik bir sığınak kazanmış olacağız. Allah göstermesin ihtiyaç anında çok elzem bir konuyu çözmüş olacağız. 23 Nisan kutlamalarını da yeni meydanımızda yapalım diye bir hedef koyduk önümüze. Bu arada millet kıraathanemizi tamamladık. Eski bir değirmen orası. 2023’te hizmete girecek. Kestel’e yeni bir renk ve soluk getirecek.
Kestelli kadınlara yönelik birçok projeyi de yaşama geçirdiniz. Örneğin ‘Güçlü Kadın Güçlü Kestel’ sloganı ile Çilek Sosyal Yaşam Merkezi.. Detaylandırır mısınız bu projeleri?
Profesyonel spor salonlarında bulunan tüm ekipmanları Kestelli kadınlarımızın hizmetine sunuyoruz. Kafeteryasıyla, spor salonuyla Kestel'imize çok yakışan bir proje olduğuna inanıyorum. Sloganımız Güçlü Kadın, Güçlü Kestel. Bu çalışmamızla İlçemizde önemli bir açığı sona erdirdik. Bayanların çocuklarını gönül rahatlığıyla bırakabilecekleri oyun alanımız da var tesiste. Son dönemde benzer çalışmaları başka belediyeler ve kurumlar da hayata geçiriyor. Tabi bu durum hoşumuza da gidiyor. Kadınların fikirleri bizim için çok önemli. Hayata geçirdiğimiz projeleriniz ödüle layık bulunabilir ama biz daha çok topluma sunduğu katkıyı önemsiyoruz. Mahalle sakinleri tarafından sahiplenilmesi çok önemli. Yapmış olduğumuz projelere ayırmış olduğumuz bütçelerin, gerçek manada karşılığını bulmasını ve insanların yüzünü güldürmesini amaçlıyoruz ve bu anlayışla hareket ediyoruz.
Kestel’de belediye tarafından ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşların faturaları ödeniyor, veresiye defterleri kapatılıyor ve buna benzer birçok yardıma imza atılıyor. Hem de takip ettiğim üzere bu hizmetleri hiçbir şekilde kim hangi partili diye bakmayıp ayrım gözetmeden sağlıyorsunuz…Nasıl algı buluyor bu hizmetleriniz?
Cumhurbaşkanımızın koyduğu gönül belediyeciliği hedefiyle yola çıktık. Seçim tamamlandığında tüm vatandaşlarımıza eşit mesafede bir yönetim sergilememiz gerekiyor. Kesinlikle olmazsa olmazımızdır bu anlayış. Sosyal yardımlarımız, belediyede işe alımlarımız, kaçak yapıyla mücadele… İlçemizde herkese eşit mesafedeyiz. İsimler ve sıfatlar bizim için hiç önemli değil. Toplumumuzun her kesimine elimizi uzatmaya, Cumhurbaşkanımızın hedef koyduğu gönüllere dokunmaya, hitap etmeye çalışıyoruz. Bu noktada pusulamız da adalettir.
EŞİTLİK İLKESİYLE KAÇAKLA MÜCADELEYE DEVAM !
Aynen Kaçak yapıyla mücadelede olduğu gibi değil mi Sn Başkan ? Kaçakla mücadeleye dur dursak bilmeden devam ediyorsunuz… Bu mücadeleniz Kestel halkında nasıl bir algı oluşturdu size göre ?
Özellikle şunu ifade etmek istiyorum. Kaçak yapı topyekûn üzerinde çalışılması ve mücadele edilmesi gereken bir alan. Türkiye’ye yayılmalı. Bu tabiat, bu dünya çocuklarımızın emaneti. Bir mirasyedi gibi davranamayız. Tüm yaklaşımımız çocuklarımıza daha temiz, yaşanabilir, yeşili tahrip edilmemiş bir Kestel’i devretmek. Yine eşitlik ilkesiyle bir mücadele içerisindeyiz. Aynı kararlılıkta devam edeceğiz. Bir yıkım sırasında inanın biz de çok üzülüyoruz. Milli bir servet, milli bir kaynak yok olmuş oluyor. Vatandaşlarımıza sizin aracılığınızla şu çağrıyı da yapmak istiyorum; Planlı alanlarımız var. Gelsinler bu alanları keşfetsinler. Birçok kolaylık da sunuyoruz. Örneğin kırsal mahallelerimizde harç muafiyeti var. Biz Kestel Belediyesi olarak tip proje veriyoruz. Bu kadar kolaylık varken tarım alanlarımızın hoyratça tahrip edilmesi, ağaçlarımızın kesilmesi, su kaynaklarımızın plansızca kullanılmasına gönlümüz razı değil. Gelecekte su sorunuyla karşı karşıya kalabiliriz o yüzden bir damla su çok önemli. Biz sadece bugünü değil elli yıl sonrasını düşünmek zorundayız ve de öyle yapıyoruz.
Kestel tarım, hayvancılık , sanayi ve turizmi bünyesinde bir arada barındırabilen bir ilçe ve tamı tamına dört sanayi bölgesine sahip. Hal böyle olunca da hava kirliliği ile ciddi bir mücadele içerisindesiniz Şu an Kestel’in havası nasıl Sn Başkan?
Kestel’de dört tane sanayi bölgesi var. Bunlardan üç tanesi organize. Aslında bu gurur duyulacak bir durum. İlçe ekonomimize çok büyük katkıları oluyor. Madalyonun diğer yüzüne baktığınızda tekstille uğraşan özellikle boyahanelerin çevremize zarar verdiğini görüyoruz. Göreve başladığımız günden bu yana hava kirliliğiyle mücadele ediyoruz. Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ilçemize üç kez geldi. Sağ olsunlar desteklerini her zaman yanımızda hissediyoruz. Dört kriteri ölçen bir istasyonumuz vardı. Altı kriteri ölçen modern bir istasyonu hem kendi ilçemize hem de komşu ilçemiz Gürsu’ya kazandırdık. Ne soluduğumuzu tam manasıyla ölçmemiz gerekiyor. Şimdiki tesiste geniş anlamda hava kalitemizin ne boyutta olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımız da bu verileri istedikleri zaman açık kaynaklardan inceleyebiliyorlar. Tekstil bacalarının emisyonlarıyla alakalı şu an valiliğimizin mahalle çevre kurulu kararıyla ortaya koyduğu standartlar var. Yönetmeliğe işlenmesiyle de tüm Türkiye’de aynı standartlar olacak. Sayın Valimize ve Bakanlığımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bacalar taktırıldı. Ancak bu bacaların bakımını yaptırmadığınızda çalışıyorsa da filtrasyon görevini yapmıyor ve havayı kirletmeye devam ediyor. Zaman zaman ise filtreyi kapatıyorlar. Ceza kesme ne ilçe ne de büyükşehir belediyelerinin yetkisinde değil. Bizler zabıt tutup Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletiyoruz. Son kontroller ve gerekiyorsa ceza-i işlem Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından yapılıyor. Kestel’de hava kirliliği ile mücadelemiz doğrultusunda sanayicilerimizle de bir araya geldik. Niyetimiz ise gayretimiz ve hedefimiz 1 No’lu Sanayi Bölgesi’ni alıp yeni planlanacak olan bölgeye taşınmasını gerçekleştirmek.