Murat Kurum: Deprem bölgesinde 332 bin yuva ve iş yerimizin inşaatını başlattık

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, deprem bölgesindeki konutların toplam teslim sayısının 101 bin 254'e ulaştığını, bu sayıyı yıl sonunda toplamda en az 200 bine ulaştırılacağını belirterek, 2025 yılı sonuna gelindiğinde 452 bin yeni yuva ve iş yerinin teslim edeceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2024 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2024 13:07

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş'ı ziyaret ederek yeni konutların inşa edildiği şantiye alanında basın açıklaması yaptı.

Kahramanmaraş'ın Türkiye tarihi ve kültürü açısından özel bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kurum, deprem bölgesindeki çalışmaları hızla sürdürdüklerini ifade etti.

Murat Kurum, bugün Kahramanmaraş'ta katıldığı toplantıda bir konuşma gerçekleştirerek, deprem bölgesinde toplam 332 bin yuva ve iş yerinin inşaatını başlattıklarını vurguladı.

Bakan Kurum açıklamasında "Deprem bölgesinde toplam 332 bin yuva ve iş yerimizin inşaatını başlattık. Son 3 ayda yine 11 ilimizde 60 bin yeni konutun yapımını başlattık. 11 ilde, 101 bin 254 konutun teslimini gerçekleştirdik. Yıl sonunda bu sayıyı 200 bine çıkarma hedefimiz var." şeklinde konuştu.

YIL SONUNA KADAR 11 BİN 501 YENİ KONUTUN DAHA TESLİM EDİLECEK

Kahramanmaraş’ta şu ana kadar 20 bin 764 yeni konut ve iş yerini teslim ettiklerini söyledi. Bakan Kurum, Merkez, Elbistan, Afşin, Onikişubat, Dulkadiroğlu, Çağlayancerit, Pazarcık ve Türkoğlu’nda toplam 25 bin 772 konut ve iş yerinin inşasının devam ettiğini, yıl sonuna kadar 11 bin 501 yeni konutun daha teslim edileceğini açıkladı.

"ŞİMDİ VAKİT, DEPREM BÖLGESİNİ AYAĞA KALDIRMA VAKTİ"

Kurum, 6 Şubat’tan bu yana Kahramanmaraş’ın ihyası adına hep birlikte mücadele ettiklerini vurgulayarak, “Sorumluluk sahibi herkesten ricamızdır. Bir an önce herkes deprem bölgesiyle ilgili hesapları bir kenara bırakmalıdır. Siyasi hırslarını rafa kaldırmalıdır. Nasıl 6 Şubat’ta bir ve beraber olduysak, şimdi de vakit, deprem bölgesini ayağa kaldırma vaktidir.” dedi.

KAHRAMANMARAŞ'TA TOPLAMDA 332 BİN KONUT VE İŞ YERİNİN İNŞAATINA BAŞLANDI

Kahramanmaraş başta olmak üzere deprem bölgesindeki vatandaşlara hizmetlerini her zaman sürdüreceklerini belirten Bakan Kurum, göreve geldikleri günden itibaren Kahramanmaraş'ta toplamda 332 bin konut ve iş yerinin inşaatına başladıklarını, bugüne kadar ise 101 bin 254 konut ve iş yeri teslim ettiklerini aktardı.

KAHRAMANMARAŞ'A 2025 SONUNDA 452 BİN YENİ KONUT VE İŞ YERİ MÜJDESİ

Bakan Murat Kurum, Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamada, 2025 yılı sonuna kadar 452 bin yeni konut ve iş yeri teslim etmeyi hedeflediklerini belirtti.

"ŞU AN TOPLAM TESLİM SAYIMIZI 101 BİN 254'E ULAŞTIRDIK"

Deprem bölgesinde yaşayan 14 milyon vatandaşın hizmetkarı olduklarını ve deprem bölgesinde bir seferberlik anlayışı ile hizmet ettiklerini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, şöyle konuştu:

Göreve geldiğimizden bu yana üçüncü kez Kahramanmaraş'ımızdayız. Kahramanmaraş, bizim için sıradan bir şehir değildir. Bu şehir bizim tarihimizdir, kültürümüzdür, geleneğimizdir. Kahramanmaraş'ta attığımız her adımı, bu büyük mirasa duyduğumuz saygıyla atıyoruz. Kahramanmaraş'a ve diğer 10 ilimize baktığımızda; toplamda; 332 bin yuva ve iş yerimizin inşaatını başlattık. Göreve geldiğimiz günden bu yana geçen 3 ayda; tam 60 bin yeni konutun daha inşasına başladık. Hamdolsun şu an toplam teslim sayımızı 101 bin 254'e ulaştırdık. Vatandaşlarımıza söz verdik. Bu sayımızı yıl sonunda toplamda en az 200 bine ulaştıracağız. 2025 yılı sonuna geldiğimizde; 452 bin yeni yuva ve işyerimizi kardeşlerimize teslim edeceğiz.

KAHRAMANMARAŞ'TA TOPLAM 20 BİN 764 YENİ YUVAMIZI VE İŞ YERİMİZİ TESLİM ETTİK

Kahramanmaraş'ımızda; şu ana kadar 20 bin 764 yeni yuvamızı ve iş yerimizi teslim ettik. Bugün halen; Merkez, Elbistan, Afşin'de; yine Onikişubat, Dulkadiroğlu, Çağlayancerit, Pazarcık ve Türkoğlu'nda toplam 25 bin 772 konut ve iş yerimizin inşasına devam ediyoruz. İnşallah bu hızla gittiğimizde, yıl sonuna kadar tam 11 bin 501 yeni konutu daha hemşerilerimize teslim etmiş olacağız.

“ALTINOVA’DA UYDU KENT KURMAYI PLANLIYORUZ”

Kahramanmaraş’ta yapılacak çalışmaları paylaşan Bakan Murat Kurum, “Onikişubat ilçemizin Altınova ve Hayrullah mahallelerinde sözler vermiştik. Her iki mahallemizde de çalışmalarımıza başladık. Altınova’da uydu kent kurmayı planlıyoruz. Şu anda 1.507 konutumuzun inşaatına başladık. Kalan 6 bin 493 konutu da 20 Kasım’a kadar ihalesini tamamlayıp, yapımına başlayacağız.” dedi. Bakan Kurum, Toptancılar Sitesi’nin de ihalesinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

DOĞUKENT MAHALLESİ’NDEKİ ÇALIŞMALAR

Bakan Kurum, Kapalı Çarşı’da 140 dükkanın ihalesinin önümüzdeki hafta yapılacağını belirterek, “Bir sonraki ziyaretimizde inşallah çarşının yapım törenini başlatacağız. İsadivanlı Mahallemizde 1003 konut ve 159 işyerimizin ihalesini 4 Kasım’da yapıp, inşasına başlayacağız. Demirciler Çarşı’mız için de bir söz vermiştik. 26 Kasım’da ihalesini yapacak, Demirciler Çarşı’mızı da restore edeceğiz.” diye konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ’TAKİ TÜM FAYLARI İNCELEDİK”

Doğukent Mahallesi’nde Emlak Konut eliyle 4 etap halinde proje çalışması yaptıklarını hatırlatan Bakan Kurum, şöyle konuştu:

İlk 3 etapta toplam 4 bin 240 konut ve işyeri üretiyoruz. 1. etabın ihalesini tamamladık, bugün 464 konut ve 36 işyerimizin temelini atıyoruz.

MİKROBÖLGELEME ETÜD RAPORU

Bakan Kurum, Kahramanmaraş Mikrobölgeleme Etüd Raporuna ilişkin de bilgi vererek şu ifadeleri kullandı:

Raporumuzu bilim insanlarımızın görüşleri doğrultusunda tamamladık. Kahramanmaraş’taki tüm fayları inceledik. Fayların bazılarında deprem üretme potansiyeli gördük, bazılarında görmedik. Sonuç olarak; belediyelerimiz yerleşime uygunluk durumlarını göz önüne alarak imar planlarını düzenleyecek.

“ŞEHİTLERİMİZİN AİLELERİ BİZE EMANET”

“Deprem bölgesinin yüzü gülene kadar buradan ayrılmayacağız” diyen Bakan Kurum konuşmasını şöyle tamamladı:

Sorumluluk sahibi herkesten ricamızdır. Bir an önce herkes deprem bölgesiyle ilgili hesapları bir kenara bırakmalıdır. Siyasi hırslarını rafa kaldırmalıdır. Nasıl 6 Şubat’ta bir ve beraber olduysak, şimdi de vakit, deprem bölgesini ayağa kaldırma vaktidir. Cumhurbaşkanımız, bize sadece Bakanlığı emanet etmedi. Deprem bölgesindeki her bir kardeşimizi, şehirlerimizi bize emanet etti. Şehitlerimizin aileleri bize emanet edildi. Biz bu emanet şuuru ile çalışıyoruz. Şartlar ne olursa olsun depremin yaralarını sarmak için canla başla çalışacağız. Depremzede kardeşlerimizin ellerini ilk günden daha sıkı tutacağız.