Kahve severlere üzücü haber: Fiyatlar 13 yılın zirvesinde

Dünyanın en büyük arabica çekirdeği üreticisi olan Brezilya'da üretimin düşeceğine dair beklentilerle kahve fiyatları emtia piyasasında 13 yılın zirvesine çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 17:22

Brezilya'da kahve üretiminin düşüş göstereceğine yönelik tahminler, fiyatlarda yükselişe yol açtı.

La Nina hava olayının etkisini göstermesiyle birlikte kahve rekoltesinin azalabileceğinden endişe ediliyor.

Vietnam'daki kuraklığın da kahve üretimini olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

Kahvedeki rekolte endişesi ise emtia piyasalarında kahve fiyatlarının yükselmesine yol açıyor.

Baristaların en çok kullandığı kahve çekirdeklerinden olan arabica çekirdeklerinin fiyatı son 13 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

2011'DEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYE

New York'ta arabica-kahve vadeli işlemleri yüze 3,3'lük bir artışla pound (0,45 kg) başına 2,68 dolara yükselerek 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 

Robusta kahve fiyatları da son haftalarda yükselişte olup, pazartesi günü yüzde 3'e varan bir artış kaydetti.

Daha ucuz olan robusta çekirdeklerinin kıtlığı da arabica çeşitlerine olan talebi artırırken fiyatlar bu yıl yaklaşık yüzde 40 arttı.

Süregelen tedarik aksaklıkları birinci sınıf arabica çekirdeklerinin maliyetlerini son 13 yılın en yüksek seviyesine çıkardığı için kahve fiyatlarının daha da pahalanması bekleniyor.

Emtia borsalarındaki kahve fiyatları belirli bir vadede toptan ve perakende fiyatlara da yansıyor. 

'HER ŞEY HAVA KOŞULLARINA BAĞLI'

ED&F Man Araştırma Müdürü Kona Haque, Brezilya'nın kahve yetiştirme bölgelerindeki olumsuz hava koşullarına dikkat çekerek, "Her şey hava koşullarına bağlı" dedi. 

Özellikle önümüzdeki iki haftada beklenen yağış eksikliği, yeni sezonun potansiyeli üzerindeki belirsizliği artırıyor. Güney Amerika ülkesi, son on yılların en şiddetli kuraklığıyla mücadele ederken, bu durum kahve üretimini ciddi şekilde etkiliyor.

Rabobank analisti Carlos Mera, 2025-2026 arabica mahsulünün risk altında olduğunu belirterek, "Nisan ayından bu yana arabica yetiştirilen bölgelerde yağışlar sürekli olarak normalin altında kaldı" dedi. Bu olumsuz gelişme, kahve sektörünün küresel konteyner kıtlığı, limanlardaki sıkışıklık ve Vietnam'daki kötü hasatlar gibi sorunlarla karşılaştığı bir dönemde yaşanıyor.