İçişleri Bakanlığı tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada, gerektiğinde sığınaklara dönüştürülebilecek kamu ve özel binaların bir listesinin hazırlandığı aktarıldı.
Listede otoparklar, yeraltı tren istasyonları, devlet binaları ve özel mülkler yer alıyor.
Sığınakların dijital bir rehberini içeren bir telefon uygulamasının da planlandığını söyleyen bakanlık sözcüsü, vatandaşların kendi bodrumlarını ve garajlarını sığınaklara dönüştürmeye teşvik edileceğini de sözlerine ekledi.
Alman menşeli medya kuruluşu BILD, planı ilk olarak pazartesi günü duyurmuş ve bunun özellikle Rusya'dan gelen ve giderek kötüleşen uluslararası tehdide bir yanıt olduğunu belirtmişti.
Bir bakanlık sözcüsü güvenlik durumunun kötüleştiğinden bahsetmedi ancak planın biraz zaman alacağını ve birden fazla yetkiliyi ilgilendiren büyük bir proje olduğunu ifade etti.
Almanya'daki sivil savunma örgütleri, şu anda çoğu İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma 579 sığınağa sahip olan ülkedeki bomba sığınaklarının genişletilmesi çağrısında bulundu.
Planın haziran ayında kabul edildiği ve özel olarak tasarlanmış bir kuvvet tarafından incelendiği bildirildi.
Almanya'nın savunması
Almanya, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı topyekûn işgal etmesinden bu yana ülke savunmasına giderek daha fazla önem vermeye başladı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, işgalin ardından bir dizi yatırım ve silahlanma projesiyle orduyu güçlendirme sözü verdi. O zamandan bu yana ordunun bütçesi kısıtlı.
Savunma uzmanı ve muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birliği milletvekili Roderich Kiesewetter geçtiğimiz günlerde Frankfurter Allgemeine gazetesine verdiği demeçte, ordunun mevcut ihtiyaç ve tehditleri doğru bir şekilde karşılayabilmesi için bütçesinin üç katına çıkması gerektiğini söyledi.
Bu ay yerel basında, Rusya'dan gelen nükleer tehditlerin artması durumunda Almanya'nın binlerce NATO askerinin Ukrayna'ya konuşlandırılmasını nasıl destekleyebileceğini detaylandıran gizli bir belge olan "Almanya Operasyon Planı" hakkında haberler yer aldı.
Ekim ayında bir grup Alman istihbarat yetkilisi parlamentoyu, Rusya'nın 10 yılın sonuna kadar NATO'ya karşı bir saldırı gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olacağı konusunda uyardı.