Marmara Belediyeler Birliği 2. Meclis Toplantısı Bursa'da yapılıyor!

Başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in yaptığı Marmara Belediyeler Birliği, 2. Meclis Toplantısını Bursa'da gerçekleştiriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 11:48

CEREN SÜMBÜL - MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN 

Başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in yaptığı Marmara Belediyeler Birliği, 2. Meclis Toplantısını Bursa Merinos AKKM'de düzenleniyor.

Marmara Belediyeler Birliği (MBB), yarım asra dayanan tecrübesiyle Marmara Bölgesi'nin kalkınmasına ve üye belediyelerinin güçlenmesine yönelik çalışmalarını sürdürmekte olduğunu açıklayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı aynı zamanda Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Mustafa Bozbey, MBB'nin stratejik yaklaşımından bahsetti.

Bozbey, "Yangınlar sel heyelanlar tehditler arasında yer almaktadır. Bu afetlerin her biri hazırsız yakalandığımızda büyük felaketler bizi beklemektedir. Afet anında en fazla zarar görecek alanlardan biri depreme dayanıksız yapılar olduğu gibi kentimizin alt yapılarıdır. Temel alt yapı hizmetleri afet anında hizmetini yitirdiğinde karşılaşılabilecek durumları 6 Şubat depreminde çok kötü bir şekilde tanık olduk. Yapı stoğunun eski ve dayanıksız oluşu da karşımıza çıkmaktadır. Yağı denetimlerin sıklaşması, yapı denetim yasanın depiştirilmesi, kaçak yapıların takip edilmesi ve denetlenmesini yürütmek zorundayız. Afetlere karşı dayanıklı bir kent yönetmek sadece binaların sağlamlaşması ile değil toplumsal farkındalıkla mümkün olacaktır. Gelecek nesillere afetlere dirençli kentler bırakmak hepimizin sorumluluğudur" dedi.

"SGK VE VERGİ BORÇLARI MUTLAKA YAPILANDIRILMALIDIR"

Afetlerle mücadele için ayrılan çok küçük bir kısmın yeterli olmayışına değinen Bozbey, "Bu eylemi mutlaka değiştirmeliyiz. Kentlerimizi afetlere hazır hale getirebilmek için yatırımlar yapmalıyız. Bunu yapabilirsek değişimi de yapmış oluruz. Halkımızın afete karşı eğitimi, her mahallede konteyner bulunması eğitimi gibi durumlara hazırlıklı olmalıyız. Aynı zamanda 6 Şubat'ta bir olay daha yaşadık. Oraya gittiğimizde insanlar şunu söylediler; ilk gün tuvalete ihtiyaç duyduk, ikinci gün suya ihtiyaç duyduk, üçüncü gün gıdaya ihtiyaç duyduk dedi. Biz ne yaptık ilk günden kıyafet yolladık. Belediyelerimizin olası afetlere karşı yürütmesi gereken çalışmalardan bahsettik. Afetlere mutlak hazırlıklı olmalıyız. Ancak üzerinde durmamız gereken konulardan biri daha var; belediye bütçesinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Afete hazırlık için önemli bir ihtiyaç var. Marmara Birliği Başkanı olarak yeniden şunu belirtmek istiyorum ki, SGK ve vergi borçları uzun vadeli mutlaka yapılandırılmalıdır. Bu durum belediyelerimizi çok zor durumda bırakmaktadır. Bu durum sadece CHP'li belediyeler için değil, diğer partili belediyeler için de çok büyük problem oluşturmaktadır"

"DEPREMİ AFETE DÖNÜŞTÜREN BİZLERİZ"

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar açılış konuşmasında burada yapılan konuşmaların bir ev ödevi olarak görülmesi gerektiğini aktardı. Tatar, "Deprem dediğimiz doğa olayı aslında yaşadığımız dünyanın ne kadar canlı olduğunu gösterir. Depremi afete dönüştüren bizleriz. Burada en temel konulardan bir tanesi bir toplumsal farkındalık yaratmak zorundayız. Toplumsal bir farkındalık yaratamadığımız sürece bütün yaptığımız şeylerin hiçbir anlamı kalmıyor. 6 Şubat gerçekten hiçbir hatayı kabul etmedi. O yüzden 85 milyon insanın şapkasını önüne koyup biz nerede hata yaptık diye düşünmesi lazım. Şili gibi bir ülke eğer başarmışsa bizimde başarmamız gerekir" diye belirtti.

AYRINTILAR GELİYOR...