CEREN SÜMBÜL - MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Nilüfer Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekim Uzman Doktor Elif Soyer, kanser taramalarını arttırmak ve kanser farkındalığını oluşturmak adına Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir kurum olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Soyer, KETEM'in toplumda yüksek görülen kanser çeşitlerinden olan meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanserle ilgili taramaları gerçekleştirdiğini açıkladı.
KETEM'in amacına dair konuşan Soyer, "Erken teşhisle yakalanan hastaları tedaviye kavuşturmak ve sıhhatli bir şekilde yaşamlarına devam etmelerine yardımcı olmaktır" dedi.
"MEME KANSERİ TARAMALARINI TÜM KADINLARIN YAPTIRMASI GEREKİYOR"
Soyer, meme kanseri 40-69, rahim ağzı kanseri 30-65 ve kolorektal kanser için 50-70 yaşları arasında bulunan tüm vatandaşların KETEM'e gelerek; meme kanseri için 2 yılda 1, rahim ağzı kanseri için 5 yılda 1, kolorektal kanser için ise 2 yılda 1 test yaptırabileceklerini açıkladı. Soyer, "Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Her 8 kadından birinde meme kanserine rastlanıyor. Bu nedenle meme kanseri taramalarını tüm kadınların yaptırması gerekiyor. Görüntülü yöntem dışında mutlaka elle meme muayenesi yapmaları gerekiyor. Biz burada 20 yaşından sonra elle meme muayenesi yapmalarını öneriyoruz. Kurumumuza başvurmaları taktirde mutlaka burada hekim arkadaşlarımız meme muayenesi yapıp, eğitim verip ardından mamografi çekimiyle hastayı eğer bir problem varsa ileri basamağa yönlendiriyoruz" şeklinde konuştu.
"TESTİ HEM AİLE HEKİMLİKLERİNDE HEM DE KETEM'LERDE YAPTIRABİLİRLER"
Kolorektal kansere ve rahim ağzı kanserine değinen Soyer, KETEM'de gerçekleştirilen tarama ve tedavi aşamalarından bahsetti. Soyer, "Kolorektal kanser için 50 yaşından sonra her bireyin 2 senede 1 kalın bağırsak tarama testini, gaita testini yaptırması gerekiyor. Bu testi hem aile hekimliklerinde hem de KETEM'lerde yaptırabilirler. Rahim ağzı kanseri için taramalarda HPV testi yapıyoruz. HPV virüsü rahim ağzı kanserinin en sık görülen sebeplerinden biri. Bu test sayesinde rahim ağzı kanseri gelişme potansiyeli olan kişileri tespit etmiş oluyoruz. Bu kişilere 5 yılda 1 HPV testi öneriliyor. HPV testiyle birlikte Pap Smear testi yapılması için Kadın Doğum'a yönlendirmelerini gerçekleştiriyoruz" dedi.
"AİLE HEKİMLERİ SİSTEM ÜZERİNDEN HASTALARINA RANDEVU ALABİLİYORLAR"
Soyer, tarama testlerinin ücretsiz olarak uygulanmadığının altını çizerek hastanın randevu alabileceği yolları aktardı, "Randevu almak için öncelikle aile hekimleri sistem üzerinden hastalarına randevu alabiliyorlar. Ya da bireysel olarak ayaktan gelip bizden randevu alabilirler. Ya da KETEM'i, İlçe Sağlık Müdürlüğü'nü arayarak telefonla randevularını alabilirler"