Hilton Oteli’nde düzenlenen zirveye Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Yıldırım İlçe Kaymakamı Metin Esen, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu, Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hamaloğlu, Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Çetin, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Beyhan Bayhan, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, İç Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Ali Gözütok, akademik odaların yöneticileri, BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır, YAPIDER Başkanı Sevcan İlici ve Fıratpen Profil Pazarlama Müdürü Mehtap Uluceviz ile kamu kurumlarının yöneticileri, STK’lar ve iş dünyasından isimler katıldı.
DEPREM GERÇEĞİ ANLATILDI
Zirvenin ilk bölümünde konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Müh. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Bursa ve Marmara Bölgesi Depremsellik Durumu” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Ersoy, Marmara Bölgesi depremselliği, Bursa ve çevresi faylar ile tarihsel depremler konularında bilgiler verdi. Şükrü Ersoy, Türkiye’deki yapı stoğunun dörtte birinin Marmara Bölgesi’nde yer aldığını söyleyerek, alan ve nüfus olarak Bursa’nın yüzde 90’ının 1. derece deprem bölgesinde yer aldığını ve Bursa ve çevresinde diri fayların mevcut olduğunu belirtti.
BURSA’DAKİ ÇALIŞMALAR AKTARILDI
Programın ilk oturumu ise Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün moderatörlüğünde gerçekleştirildi. İlk oturumda İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, Hamit Şenocak Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Şenocak, Tuğcuoğlu Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tuğcu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Nazlı Yazgan “Sektörler Açısından Bursa’da Kentsel Dönüşüm” konusunda görüşlerini aktardılar.
GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARININ ÖNEMİNE DEĞİNİLDİ
“Kentsel Dönüşümde Müteahhitler ve Belediyeler Açısından Proje GYF’lerin Önemi ve Çözümler” başlıklı ikinci oturumda ise ID Danışmanlık Kurucusu Işıl Dinçer moderatörlüğünde; Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Dr. Av. Ali Yüksel, Ordu Büyükşehir Belediyesi Orkent Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nihat Şen ve Gayrimenkul Yatırım Fonları Geliştirme Merkezi Başkanı Mehmet Akif Çelenk gayrimenkul yatırım fonları ile kentsel dönüşümde sağlayabilecek çözüm önerilerini paylaştılar.
BELEDİYE BAŞKANLARI ÇALIŞMALARINI PAYLAŞTI
Zirvenin son oturumuna ise Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ve TC. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Marmara Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Daire Başkanı İrfan Akça katıldı. Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Başkanı Dr. Haldun Ersen’in moderatörlüğünde yapılan oturumda “Bursa’da Yerel Yönetimler Açısından Kentsel Dönüşümün Önemi” konusu konuşuldu.
“HEDEF 30 BİN KONUT”
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, ilçenin nüfus yoğunluğu ve yapılaşması hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında yaptıkları kentsel dönüşüm projelerinden bahsetti. 19 bin hak sahibine tapu dağıtımı yapıldığını ve 21 bin adet tapunun da dağıtımına devam edildiğini belirten Başkan Oktay Yılmaz, 220 bin metrekare alanda kentsel dönüşüm projesi çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bugüne kadar 7 bin 500 konut ürettiklerini de ekleyen Başkan Yılmaz hedeflerinin 30 bin konut olduğunu söyledi.
“BÜTÜNCÜL PROJELER PLANLAMALIYIZ”
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ise, Nilüfer ilçesinin toprak yapısı olarak depremden en çok etkilenecek ilçelerden bir tanesi olduğunu söyledi. Başkan Şadi Özdemir, bütüncül kentsel dönüşüm organizasyonunun önemine dikkat çekerek Nilüfer’in insanların yaşamak istediği bir yer olduğunu belirtti. Başkan Özdemir, Nilüfer’in diğer yerlere göre daha planlı bir yer olduğunu da aktararak belediye olarak hormonlu yapılara izin vermeyeceklerini ifade etti.
“4 BÖLGEDE GÖRÜŞMELERE BAŞLADIK”
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, ilçede 400 bine yakın depreme dayanıksız yapı olduğunu söyledi. Hızlı bir şekilde kentsel dönüşüme ihtiyaç duyduklarını ifade eden Başkan Erkan Aydın, tarihsel depremlere bakıldığında Bursa’da her an büyük bir deprem olabileceğine dikkat çekti. Aydın, Soğanlı, Soğukkuyu, Ebu İshak ve Elmasbahçeler mahallelerinde hak sahipleriyle görüşmeye başladıklarını söyledi.
“KÜLTÜREL YAŞAM SAĞLAMLAŞTIRILMALI”
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ise, ilçelerinde yapmayı planladıkları kentsel dönüşüm projelerini aktardı. Dalgıç, kentsel dönüşümde sadece binaların değil, kültürel yaşamın da sağlamlaştırılması gerektiğine dikkat çektiği konuşmasında dönüşüm ile aynı zamanda toplumsal yapının da koruması gerektiğini belirtti.
“GEMLİK’TE 23,5 HEKTARLIK ALANI PLANLADIK”
Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Gemlik ilçesinin fay hatları olarak en riskli yer olduğunu söyledi. Göreve geldikleri gibi kentsel dönüşüm proje çalışmalarına hız verdiklerini aktaran Başkan Şükrü Deviren, 23,5 hektarlık bir alanda planlama yapmaya başladıklarını ifade etti. Yapı stoklarını seyrelterek binaları rezerv alanlara taşımak istediklerini söyleyen Başkan Şükrü Deviren, rezerv alanı olarak, dağ yamaçlarının en büyük avantajları olduğunu aktardı.
“VATANDAŞIN RIZASIYLA DÖNÜŞÜM SAĞLANIYOR”
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise, İnegöl’de 15 hektarlık bir bölgede kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştirdiklerini belirtti. Güvenli ve konforlu yapıların yanı sıra sosyal donatı alanlarıyla da donanımlı yerler kazandırmaya çalıştıklarını söyleyen Başkan Alper Taban, dönüşümün aynı yerde yapılmasının daha iyi olacağına inandığını anlattı. Vatandaşların da dönüşüme artık daha sıcak baktıklarını ifade eden Başkan Taban, vatandaşa rağmen değil vatandaşın rızasıyla çalışmaları yaptıklarını vurguladı.
“STRATEJİ EYLEM PLANLARI ÖNEMLİ”
TC. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Marmara Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Daire Başkanı İrfan Akça, belediyelerin strateji eylem planının önemine değindi. Mevzuat hakkında bilgi veren Başkan İrfan Akça, belediyelerle birlikte ortak çalışmalara her zaman açık olduklarını söyledi. Strateji eylem planlarının hızlandırılması gerektiğini hatırlatan Başkan İrfan Akça, Bursa ilçe belediyelerine kentsel dönüşüme kaynak aktarımına başladıklarını da açıkladı.
BAŞKAN ŞEREF DEMİR’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Programın kapanış bölümünde ise ilk olarak söz alan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, Bursa’nın deprem kuşağında yer aldığını ve altında birden çok fay hattı olduğunu hatırlatarak, “Bu faylar tarihte çok yıkıcı depremlere neden oldu, hatta bilimsel verilere göre çok da uzak olmayan bir tarihte yine büyük bir deprem yaşayacağımızı ne yazık ki biliyoruz. Olası bir büyük depremin çok yıkıcı olacağını, binlerce binanın yıkılarak en iyi ihtimalle on binlerce insanımızın hayatını feci şekilde kaybedeceğini biliyoruz” dedi.
Çizilen karanlık tablonun bir kader olmadığını, depremin bir doğal afet değil doğa olayı olduğunun altını çizen Başkan Demir, “Depreme hazırlıksız, dayanıksız yapılarla yakalanmanın bir afet oluşturduğunu çok şükür biliyoruz. Yetkin mühendislik ve mimarlık hizmeti alınarak projelendirilen, doğru malzeme kullanımı ve doğru uygulamayla yönetmeliğe uygunluğu denetlenerek inşa edilen yapıların depremde yıkılmadığını yine biliyoruz. Bu bildiklerimizden hareketle devleti ve milletiyle büyük bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatarak şehrimizi dönüştürülmüş güvenilir ve sağlam yapılarla depreme hazır bir şehir haline getirebiliriz” diye konuştu.
“İMSİAD OLARAK KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ”
İMSİAD olarak her bir vatandaşın güvenli, sağlam bir evde yaşama hakkına sahip olduğuna inandıklarını belirten Başkan Demir, “Bunların vatandaşlar açısından anayasal bir hak, devletimiz açısından da anayasal bir ödev olduğunu düşünüyoruz. İMSİAD olarak, üzerimize düşen her türlü sorumluluğu üstlenmeye ve kentsel dönüşüm sürecine katkı sağlamaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşümün şahısların insafına, izanına ve inadına bırakılacak bir mesele olmadığını vurgulayan Başkan Şeref Demir, “Kentsel dönüşüm geleceğimizin en önemli yatırımıdır ve kentsel dönüşüm, bugünden yarına değil, geleceğimizi inşa etmektir. Sahada kentsel dönüşüm süreçlerinin akamete uğramasının en büyük nedeni bildiğiniz gibi finansman meselesidir. Biz de bunun için bir model gerçekleştirdik. Modelimizde her mülk sahibi her ay bir bedel ödeyecek, BES sisteminde olduğu gibi devlet yüzde 35 oranında katkı sağlayacak. Taksitlerin ve devlet desteğinin toplandığı fon devlet denetiminde işletilecek. Yeni dairelerin ömrü 80-100 yıl olarak değerlendirildiğinde yapılan tasarruf ve fon kazancı yarının dönüşümünün teminatı olacak” şeklinde, kentsel dönüşümün finansmanı için uygulanabilir ve sürdürülebilir bir çözüm önerisi ortaya koydu.
“ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ BELLİ”
Dönüşümün daha hızlı ve faydalı ilerlemesi için çözüm önerilerini de sıralayan Başkan Demir, bunların; dönüşümün bir zenginleşme aracı olarak kullanılmaması, kamu erkinin devreye girmesi, devletin dönüşümde eşit değil adil politikalar geliştirmesi, kentsel dönüşümde mükemmeliyetçi bir mantıkta ısrarcı olunması ve İstanbul’a sağlanan imkanların Bursa’ya da sağlanması olduğunu ifade etti.
Sözlerine kentsel dönüşümün yalnızca bugünü değil, gelecek nesillerimizi de ilgilendiren bir süreç olduğunu hatırlatarak zirvenin şehirleri daha yaşanabilir, güvenli ve sürdürülebilir kılacak adımlara dönüşmesini temenni ederek son veren Başkan Demir, zirvenin gerçekleşmesine katkı sunan ana sponsor Fıratpen’e ve katılım gösteren tüm konuklara teşekkür etti.
“FIRATPEN OLARAK MUTLULUK DUYUYORUZ”
Zirvenin ana sponsoru Fırat Plastik Profil ve Altyapı Pazarlama Direktörü Mehtap Uluceviz ise gerçekleştirilen programın bir parçası olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi. Kentsel dönüşümün Türkiye ve özellikle Bursa için hayati bir önem taşıdığını vurgulayan Mehtap Uluceviz, zirveyi gerçekleştiren İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir ve yönetimini tebrik ettiğini söyledi.
“ACİL HAREKETE GEÇİLMELİ”
Konuşmaların son bölümünde ise İnşaat Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem söz aldı. Erdem, Bursa’nın riskli yapı stoğu konusunda alarm verdiğini söyleyerek, kentsel dönüşüm projelerinin acil olarak hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Erdem, şehrin tüm dinamiklerinin ortak akılla dönüşümü halletmesi gerektiğini belirterek hızlı davranılması konusunda yetkililere uyarılarda bulundu.
Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca da gerçekleştirilen zirvenin önemine değinerek, ülke olarak deprem sonrası yaşanan acılardan ders alınmadığını belirtti. Atmaca, Bursa’nın bir an önce planlamayı yaparak projeleri uygulamaya geçmesi gerektiğini ifade ederek, kentsel dönüşüm ile sadece bugünü değil geleceğin kurtarılacağını söyleyerek konuşmasını tamamladı.
Konuşmalar sonrasında İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir ve yönetim kurulu üyeleri tarafından zirveye katılan konuşmacılara ve zirvenin ana sponsoru olan Fırat Plastik’e teşekkür plaketi verildi.