Eğitim-İş Bursa'nın yeni başkanından "Sağlıklı eğitim-güvenli okul" vurgusu

Eğitim İş Merkez Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen eski başkan Yeliz Toy yerini Eğitim İş Bursa Şube Sekreteri Engin Yurdakul'a bıraktı. Engin Yurdakul, yeni Eğitim İş Bursa Şube Başkanı oldu. Eğitim İş Bursa Şubesi'nin, 'Sağlıklı eğitim, güvenli okul' sloganıyla Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirdikleri açıklamada yeni başkan Yurdakul açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 15:51

Eğitim-İş Bursa Şubesi, 'Sağlıklı eğitim, güvenli okul' sloganıyla Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü önünde okulların temizlik ve hijyen sorunları hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eğitim-İş Merkez Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen eski başkan Yeliz Toy yerini Eğitim İş Bursa Şube Sekreteri Engin Yurdakul'a bıraktı. Engin Yurdakul, yeni Eğitim İş Bursa Şube Başkanı oldu. 

"ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ SİYASİ HESAPLARA KURBAN EDİLEMEZ"

Basın açıklamasını yeni şube başkanı Engin Yurdakul gerçekleştirdi. Yurdakul, "Eğitimde tasarruf olmaz. Çocuklarımızın geleceği, sağlığı ve güvenliği siyasi hesaplara kurban edilemez. Eğitim-İş olarak, okullarda gerekli hijyenin sağlanması, temizlik sorunlarının giderilmesi, okulların daha güvenli olması, iş gücü uyum protokolünün iptal edilmesi, temizlik ve güvenlik personeli ihtiyacının kalıcı kadrolu personelle sağlanması için eğitim emekçileri, demokratik kitle örgütleri ve velilerimizle birlikte tüm Türkiye'de alanlardayız" sözleriyle açıklamasına başladı. 

"BU BİR EMEK SÖMÜRÜSÜDÜR"

Yurdakul, okulların kaderine terk edildiğini belirterek, "Eğitim-İş olarak yıllardır okulların temizlik ve güvenlik ihtiyaçlarının giderilmesi için işinin uzmanı insanların kadrolu biçimde istihdam edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Özellikle pandemi sürecinde okulların hijyenik olmasının önemi herkesçe kavranmış olmasına rağmen ve okullarımızda artan şiddet olayları koca bir tehlike olarak gözümüzün önünde büyürken Millî Eğitim Bakanlığı bu sorunlar karşısında bugüne dek bir çözüm iradesi göstermemiştir. Bugün ise sorunu daha da beter hale getirmeyi seçmiştir. 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan İşgücü Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, kamu kurumlarında kalıcı istihdam yerine geçici ve düşük ücretli sömürünün önünü açmıştır. Bu yönetmeliğe göre haftanın 3 günü 8 bin 447 TL'ye çalıştırılacak kişilerle okulların ne güvenliği ne temizliği sağlanabilir, üstelik bu asla kabul edilemeyecek bir emek sömürüsüdür" dedi. 

"OKULLARIN TEMEL HİJYEN MALZEMELERİNİ BİLE GİDEREMEYİP BU İHTİYAÇLARI VELİLERİN SIRTLARINA YÜKLÜYORLAR"

Eğitim İş olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında görevi ihmalden suç duyurusunda bulunduklarını belirten Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Engin Yurdakul, "Hemen her ilden birçok okul yöneticisi, bu koşullarda çalışacak insan bulamadıklarını, gelenlerin de okulları ve şartları görüp bir daha dönmemek üzere okuldan çıktığını anlatıyor. Yani okulların sabun, tuvalet kağıdı gibi hayati ihtiyaçlarını bile gideremeyip bu ihtiyaçları velilerin sırtına yükleyen Bakanlık, artık okulların temizliğinden tamamen elini çekmiştir. Dün bu konuda farkındalık yaratmak, kamuoyunu bilgilendirmek için sosyal medyada seferberlik başlattık. Bugün okullarımıza "sağlıklı eğitim, güvenli okul" kokartlarıyla giderek işyerlerimizi eylem alanımız yaptık. Şimdi de Türkiye'nin her ilindeki meydanlardan sesleniyoruz: Savaşlarda bile hedef alınmayan, dünyanın en güvenli binaları olması gereken devlet okullarının pisliğe ve dış tehditlere terk edilmesini kabul etmiyoruz. Okula gelirken hangi hastalığı kapacağımızı, kim tarafından şiddete uğrayacağımızı düşünmek istemiyoruz" açıklamalarında bulundu.