Bursa'da "(T)ALAN" belgeseli Uludağ'ın önemini hatırlatıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki Kültür A.Ş'nin katkılarıyla hazırlanan "(T)ALAN" belgeseli Bursa Sinema Günleri kapsamında gösterime girdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 21:15
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 21:15

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki Kültür A.Ş'nin katkılarıyla hazırlanan yapımı Bursa Muhalif'e ait olan "(T)ALAN" belgeseli Bursa Sinema Günleri kapsamında Bursa Şehir Kütüphanesi'nde gösterime sunuluyor.

ULUDAĞ TALAN POLİTİKASIYLA KARŞI KARŞIYA

Belgeselde Uludağ'ın Bursa'nın suyu ve havası için önemi vurgulanarak bir talan politikasıyla karşı karşıya oluşu anlatıldı. 

"BURSA GELECEKTE EN KİRLİ KENTLERDEN BİRİ OLACAK"

Uludağ için mücadele eden CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Bu bir politik meseledir. Bizim gibi az gelişmiş ülkelerin bütün kaynaklarını ranta çevirecek. Bir kısmını yabancı turistlere, işletmecilere verecek. Etrafınızdaki gördüğünüz her şey siyasi. Şu an da ovadaki su kaynakları ile besleniyor. Bursa gelecekte en kirli kentlerden biri olacak. Yerel yönetimin mücadelesi yetmeyecek. Bittik bitiyoruz. Tek bir çözümü var iktidarı değiştirmek ve birlik beraber içinde olmak" dedi.

"ULUDAĞ VARSA BURSA VAR, ULUDAĞ YOKSA BURSA YOK"

Belgesel gösterimi sonrasında, "Uludağ varsa Bursa var, Uludağ yoksa Bursa yok" adlı söyleyişi gerçekleştirildi. Söyleyişide Bursa Barosu Çevre Hukuku Komisyon Başkanı Avukat Eralp AtaberkDOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Güler, Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Türkiye Ormancılar Derneği Bursa Temsilcisi Cemal Türeyen konuşma gerçekleştirdi.

"OTELCİLERİN TURİZME KATKISI FALAN YOKTUR"

Bursa Barosu Çevre Hukuku Komisyon Başkanı Avukat Eralp Ataberk, "Biz siyasal bir iktidarın şükür halinden gidiyoruz. Şükür içindeki sömürüyü çekmiş oluyorlar. Yıllardan beri Bursa Barosu, Uludağ için çalışma yürütüyor. 98'de başlayan bu süreçte kazanımlar elde edilmesine rağmen tamamen plansız yapılmış teleferike sahip olduk. Otelcilerin turizme falan katkısı kalmamıştır. Uludağ'ın bu yapılaşması nedeniyle yapay kar üretmeye çalıştılar onu da beceremediler öyle kaldı.  Yok ettiğimiz dağın suyunu tüm Türkiye'ye satıyoruz. Biz de ovadan, kuyudan su çekerek yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

"BURSA'YI NASIL BU HALE GETİRDİK?"

DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Güler, "Gelecek kuşaklara bir şeyler bırakmak için mücadele ediyoruz. İki önemli barajımız Uludağ'dan beslenir. Başkan Bozbey'inde açıklamasıyla Bursa'nın şu an da 60 günlük suyu kaldık. Biz Bursa'yı nasıl bu hale getirdik? Bursa'da maden terörü var. Oradaki madenlerin yüz ölçümünü alırsanız şehir merkezi kadar. Artık ben buna talancı turizm diyorum. İlk önce kıyılarımızı işgal ettiler şimdi de dağlarımızı yok ediyorlar" dedi.