Bursa'da Kentsel Dönüşüm konuşuluyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu'nun düzenlediği Kentsel Dönüşüm Paneli, alanında uzman isimlerin katılımıyla Bursa Akademik Odalar Birliği'nde düzenleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2023 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2023 11:51
https://www.bursa5n1k.com

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu'nun düzenlediği Kentsel Dönüşüm Paneli BAOB Ortak Salonu'nda yapılıyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın da katıldığı panelde TMMBO Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şirin Rodoplu Şimşek, Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, Yüksek Şehir Plancısı Uluay Koçak Güvener, HKMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Bulut, İÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Planlama Bölümü Prof. Dr. Ayşe Dilek Darby, BUÜ Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü Prof. Dr. Tülin Vural Arslan'da konuşmacı olarak hazır bulundu. 

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu sekreteri Şirin Rodoplu Şimşek'in konuşmasından satır başları şöyle;

Her platformda TMMOB için bu ülkenin vicdanı diyoruz. Ancak aynı zamanda elini taşın altına koyan taraftayız. Biz bu çalışmaları çok önemsiyoruz. 

"ÇÖZÜM ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ"

Çok verimli bir etkinlik olacak. dönüşüm bu şehrin kanayan yarasıdır. Bu ilk konuşma ve çalışma değil. TMMOB farklı platformlarda çözüm üretmeye devam ediyor. Belediyelere paydaşlık yapıyoruz. 4 büyük belediyemizle protokol yaptık. Mühendis ve mimarlarımız sahada çalışıyorlar. 

Bölgelerde kentsel dönüşümü kolay kılmak ve bu ortak çalışmanın örnek olmasını umuyoruz. Elimizde bir sihirli dernek yok. Karar verdik ve hemen dönüşeceğiz demek imkansız. Ancak, bir yerden başlamamız lazım. Biz bu konuyu çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın konuşmalarından satır başları şöyle;

Panelimiz bir kentsel dönüşüm faaliyetidir. Sadece mühendislik bir faaliyet değil, sosyolojik açıdan da değerlendirilmesi gereken bir konudur. 

"HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"

Bursa'da da tecrübeler oluştu. Doğanbey tecrübemizi de acı bir şekilde görmüş olduk. Geçtiğimiz dönem iyi niyetle alınmış kararlar vardı. Bu kararın yanlış yorumlanması bu işteki hatalarımız göz önüne koydu. Biz Yıldırım Belediyesi olarak, binaların yıkılıp yeniden yapılması yönümde değil, tam anlamıyla bölge bazlı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yıldırım ve Osmangazi'de 1970'li yıllarda Bursa'nın otomotiv sektörünün büyümesiyle ilerledi. Vatandaşın konut ihtiyacına yerel yönetimler çözüm üretmeyince vatandaş kendi mahallelerini oluşturdu. Bu süreçte her ne kadar bir şeyler yapılmaya çalışılsa da maalesef bölgeler de defalarca planlamalar yapılmış ve maalesef kaçak yapılaşmanın önü kesilememiştir. Hala mahkemelerle uğraştığımızı da ifade etmek istiyorum. 

"VATANDAŞIMIZI İKNA ETTİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM"

Bursa'nın problemleri için bir kanun değişikliği istedik. Sağ olsunlar bu konuda da bakanlıktan destek aldık ve bir düzenleme gerçekleştirildik. İnşallah bundan sonraki süreçte de imar planları düzelecektir. Eskiden bitişik düzenlemeler yapılırken, şimdi ayrı bahçeli uygulamalar yapılıyor. Yıldırım Bursa'nın yüzde 1'i nüfus ile yüzde 23'ünü sığdıran bir bölgedir. Bugüne kadar 10 bin hak sahibine tapularını dağıtık. Bu süreçler uzun süreçlerdir. vatandaşa direk yansımayan süreçlerdir. Bununla birlikte dönüşüm örnekleri koymak istedim. 

Eskini evini getir yeni daireyi götür anlayışının doğru olmadığını ifade ettik. Bu işi herkesin taşın altına koyarak çözülebileceğini düşündük belediye olarak elimizi taşın altına koymak zorundayız. Vatandaşımızı bu konuda ikna ettiğimizi düşünüyorum. Her yere belediyenin yetişmesi mümkün değil. Eskiyi getir, yeniyi götür artık yok.