Bursa'da Eğitim Sen'den okul müdürüne sert tepki: Herkes haddini bilecek!

Eğitim Sen Bursa Şubesi Bursa Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu'nda yaşanan olay sonrası okul müdürüne tepki göstermek için basın açıklaması gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 18:26

Bursa Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokul Müdürü iddiaya göre kadın müdür yardımcısının oda kapısına tekme attı. 

Çekiç ve kesici aletler kullanarak kapıyı kırdığı öne sürülen okul müdürü, müdür yardımcısının özel eşyalarını da dışarı attı.

Yaşanan olay sonrası Eğitim Sen Bursa Şubesi okul müdürüne tepki göstermek için basın açıklaması gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Orhan SarıbalEğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem,TÖB-SEN Bursa İl Temsilcisi Serkan BebekHürriyetçi Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Sedat Gençler ve çok sayıda sendika üyesi katıldı.

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem'in konuşmasından satır başları şöyle; 

25 Ekim 2023 Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına İlk Defa Yönetici Görevlendirme atamasında arkadaşımız Doğa KAYCI'nın, görevlendirme puanı üstünlüğü ile Mahmut Celalettin Öktem İHOO'na ataması yapılmıştır. 

Bir şekilde arkadaşımızın telefonunu bulan okul müdürü Ergin Kaya Kırbıyık, arkadaşımıza WhatsApp mesajı ile; tayin istemeden önce neden kendisini arayıp sormadığını, okulda uyumlu bir kadro olduğunu, yeni birini istemediğini, kendisiyle görüşmeden asla eski okulundan ilişiğini kesmemesi gerektiğini söyler.

Hayırlı olsun, mesajı beklerken böylesi bir mesaja şaşıran arkadaşımız tedirgin olmuş, durumdan sendikamızı haberdar etmiştir. Hemen arkadaşımızla birlikte okula gidip okul müdürü ile görüşme yaptık. Yazdıklarının suç olduğunu, bakanlığın atama takvimi uyarınca arkadaşımızın atama başvurusu yaptığını, sonuç itibariyle şimdiki okulundan ilişiğini kesip burada göreve başlayacağını, yaptığı hataya dair bir yasal işlem başlatmayarak iyi niyet gösterdiğimizi, sorun istemediğimizi ilettik. 

Yaptığımız görüşmede söylediklerimizi anlamayan okul müdürü, 6 Kasım 2023'te göreve başlayan arkadaşımıza mobbing uygulamaya başlamış, açık açık arkadaşımıza orada olmasını istemediğini her fırsatta söyleyip, bunu belli edecek davranış ve eylemlerde bulunmuştur.

"KİNDAR BİRİ OLDUĞUNU AÇIKÇA İFADE ETMİŞTİR"

Daha ilk günlerde odasına çağırıp, kılık kıyafetine dikkat etmesi gerektiğini, takıntılı biri olduğunu, birine taktı mı pis taktığını ifade etmiştir. Yani kindar biri olduğunu açıkça ifade etmiştir. O yüzden ben de açıklamamın bundan sonraki bölümlerinde kendisinden KİNDAR MÜDÜR diye bahsedeceğim. Bu kindar müdür aynı hafta içinde arkadaşımızı yine odasına çağırarak, "Açık konuşacağım, ilk günden beri sizinle çalışmak istemediğimi söylemiştim. Şu an istifa ederseniz çok mutlu olurum." deme hadsizliğini göstermiştir.

"ASIL NİYETİNİ AÇIKÇA BELLİ ETMİŞTİR" 

Bir gün okula sadece 10 dakika geç kalan arkadaşımızı odasına çağırıp, "Bugünden sonra danışmaya imza sirküsü bırakacağını, girerken ve çıkarken imzalamasını istediğini, neredeyse azarlarcasına söylemiş, müdür yardımcısı arkadaşımızı itibarsızlaştırmak adına imza sirküsünü danışmadaki görevliye bırakıp, onun takip etmesini istemiştir. Bu uygulamayı yaz tatili döneminde de dört tane müdür yardımcısı ve kendisi varken sadece arkadaşımıza yapmıştır.

Arkadaşımız bir yıla yakın bir süredir müdür yardımcısı olarak okulun personelidir. Kendisinden sonra okula gelen personelin okulun web sayfasında yer almasına rağmen, web sayfasında dahi yer vermeyerek asıl niyetini, (yok sayma halini) açıkça belli etmiştir. 

Peki kapıyı çekip, tekmelerle kırma olayının iç yüzü nedir? 

Arkadaşımıza müdür yardımcısı odası olarak, çok daha uygun yerler olmasına rağmen, bilerek ve isteyerek, penceresizhavasız bir odayı tahsis edip, tüm zamanını odada geçirmesi hususunda sık sık uyarılarda bulunmuş, bina içerisinde başka bir bölümde dahi olasını kabul edememiş, her aradığımda odada olmalısın diye mesaj atmıştır. Sözlü olarak, daha uygun odaların olduğunu söyleyen arkadaşımıza, "Ben öyle uygun görüyorum, ben öyle karar verdim." gibi ifadeler kullanmıştır. Uzun bir süre sözlü uyarılarına olumlu yanıt alamayan arkadaşımız, yazılı olarak uygun bir oda talebini iletmiş, yine olumsuz cevap alınca ilçe milli eğitim müdürlüğüne durumu bildirmiştir. Bunun üzerine okul öncesi öğrencilerinin bulunduğu katta daha uygun oda olmasına rağmen, içinde tuvaleti olan bir oda arkadaşımıza tahsis edilmiş, arkadaşımız oraya taşınmıştır. Ancak kindar müdürün asıl niyeti belli olmuş, yaklaşık 25 metrekare olan odanın içindeki küçük bir tuvaletin, kattaki öğretmenler tarafından kullanılması uygun görülmüştür. Bunun kabul edilebilir olmadığını, 25 metrekarelik odada kendisi otururken başkalarının tuvaleti kullanmasının doğru olmayacağını söyleyen arkadaşımıza; ben öyle uygun gördüm, arkadaşların kullanabileceği başka tuvalet yok, istemiyorsan önceki odaya dön, demiştir. Duruma itiraz eden arkadaşımız yeniden ilçe milli eğitim müdürlüğüne gidip durumu anlatmış, bunun üzerine yine giriş katta eski odasının yanında revir olarak kullanılan, içinde buzdolabından yatağa kadar birçok araç gerecin olduğu odaya geçmesi istenmiştir.

"UYGUNSUZ ODAYA ODAYA GEÇMEYECEĞİNİ BİLDİRMİŞTİR"

 Arkadaşımız odanın düzenlenmesi halinde oraya geçebileceğini söylemesine rağmen, sadece yatak çıkarılıp, diğer dolap, buzdolabı vs birçok malzemenin orada kalacağı ifade edilerek oraya taşınması gerektiği bildirilmiştir.

"TÜM EŞYALAR DIŞARIYA ATILMIŞTIR"

Kindar müdür, 11 Eylül Çarşamba günü arkadaşımıza saat 12.00'ye kadar odayı boşaltmasını ısrarla söylemiş, arkadaşımız da diğer oda uygun koşullara getirilmediği için halen bulunduğu odayı boşaltmayacağını, uygunsuz odaya geçmeyeceğini bildirmiştir. Bunun üzerine kindar müdür Ergin Kaya KIRBIYIK, diğer iki müdür yardımcısı (Bunlar okul öncesi bölümünden öğretmen ve öğrenciler görmesin diye perdeleme görevi görmüştür), okulun teknik ve yardımcı personelinden gerekli anahtarpense vs araçlar getirip kapıyı açmalarını istemiştir. Orada yalnız kalan arkadaşımız kendisini sonradan ifade edemeyeceğini hatta inandırıcı olmayacağını, çünkü böyle bir duruma belki kimsenin inanmayacağını da düşünerek video çekmeye başlamıştır. İlgili videoda da görüleceği üzere; anahtar, İngiliz anahtarı, pense gibi araçlarla kapı açılamayınca kindar müdürün talimatı üzerine çekiç getirilip, çekiçle vura vura kamu malına zarar vererek kapının anahtar kısmında büyük bir delik açılmış, ancak hala kapı açılamamıştır. Bunu gören kindar müdür yeniden talimat verip kapıyı tekmeleterek açtırmıştır. Arkadaşımızın; "Bu şekilde odaya giremezsiniz, özel eşyalarım var." demesine aldırmadan odaya girilmiş, özel ve resmi kullanıma ait tüm eşyalar dışarıya atılmıştır.

"BİR AN ÖNCE AÇIKLAMA YAPMANIZI BEKLİYORUZ"

Bu kindar müdürü başka bir yerden de tanıyoruz. Geçen ay veli toplantısında, "Şort giyen öğrenciye de karışırım, başını örtmeyen öğrenciye de karışırım, bunlardan dolayı psikolojisi bozulan öğrenci varsa bu okula gelmesin!" deme hadsizliğini göstermiş, bütün bunlara rağmen hala aynı okulda okul müdürü olarak görev yapmaya devam etmektedir. Üstelik bu olayların sonrasında yapılan öğretmenler kurulunda, "Söylediklerimin arkasındayım, haklı olduğumu bir kez daha anladım, çünkü beni desteklediğini ve arkamda olduklarını söylemek üzere cumhurbaşkanı dışında herkes aradı." derken, "Ben öğrencinin kıyafetine de karışırım, öğretmenin kıyafetine de karışırım, her yerinize bakarım, herkes dikkatli olacak!" diyebilme cesaretini göstermiştir. Şimdi buradan MEB'e, il valisine, il milli eğitim müdürüne, eğitim müfettişleri başkanına ve ilçe milli eğitim müdürüne sormak istiyorum, sizler de destek amaçlı kindar müdürü aradınız mı, aramadıysanız kindar müdür 70 öğretmenin katıldığı öğretmenler kurulunda yalan mı söyledi. Bir an önce açıklama yapmanızı bekliyoruz.

Bu işyerinde açık açık mobbing vardır Bu işyerinde kamu malına zarar vardır. 

Bu işyerinde özel alanın ihlali vardır. İtibarsızlaştırma, kadına şiddet vardır ve küçük düşürme vardır.

Bu işyerinde kendi ifadesiyle kindar bir müdür vardır.

Arkadaşımızın adli ve idari şikayeti olmasına rağmen şimdiye kadar bir gelişme olmadığı görülmektedir. Eğitim Sen Bursa Şube olarak biz de oluşturduğumuz adli ve idari şikayet dilekçemizi yarın savcılığa ve il milli eğitim müdürlüğüne verip, tüm gelişmeleri yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Ayrıca adli şikayetimizde; bütün bunları sağlıklı düşünen birinin yapabilme olasılığının düşük olduğundan, akli dengesinin kontrolünü de isteyeceğiz.

"TÜRKİYE'YE BİR MESAJ OLACAKTIR"

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, okul müdürünün olayları bilerek yaptığını söyledi. Sarıbal, "Bugün buraya bütün sendikaların gelmiş olması çok kıymetldir. Burası Türkiye'ye bir mesaj olacaktır. Bu mesaj gerici, baskıcılığa karşı bir mücadele hakkıdır. Dostlar bu bir testtir. Biz bunun farkındayız" dedi.